Επιλέξτε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις για να δείτε την απάντησή.

Πώς να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου με λιχουδιές κι επιβράβευση;

Η Θετική Ενίσχυση Συμπεριφοράς είναι η παρουσίαση ενός ευχάριστου παιχνιδιού ή λιχουδιάς ως ανταμοιβή αμέσως μετά από μία συμπεριφορά. Αυτό βοηθάει ώστε η συμπεριφορά να είναι πιθανότερο να επαναληφθεί στο μέλλον κι αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για τη διαμόρφωση ή την αλλαγή της συμπεριφοράς του τετράποδου φίλου σας.

Η Σωστή Χρονική Στιγμή είναι απαραίτητο στοιχείο όταν χρησιμοποιούμε τη μέθοδο θετικής ενίσχυσης. Η ανταμοιβή πρέπει να γίνεται αμέσως ειδάλλως το ζωάκι σας πιθανόν να μη τη συνδυάσει με την κατάλληλη πράξη. Για παράδειγμα, αν μαθαίνετε στο σκύλο σας το "κάτσε" και τον ανταμείβετε αφού έχει ήδη σηκωθεί, θα νομίζει ότι τον ανταμείβετε επειδή σηκώθηκε.

Η Συνέπεια είναι επίσης σημαντική. Κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις ίδιες εντολές. Θα βοηθούσε να τις γράφατε κάπου όπου όλοι μπορούν να τις βλέπουν. Οι πιο συνήθεις διαταγές που χρησιμοποιούμε για τα σκυλιά είναι "κοίτα με", "κάτσε", "μείνε", "κάτω" (δηλ. "ξάπλωσε"), "κάτω" (δηλ. μην ανεβαίνεις επάνω μου ή επάνω στα έπιπλα), "στάσου", "έλα", "προχώρα κοντά μου" (ή "πάμε" ή "μαζί μου"), "άστο", και "ηρέμησε". Συνέπεια σημαίνει να ανταμείβουμε πάντοτε την επιθυμητή συμπεριφορά και ποτέ να μην ανταμείβουμε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Για το ζωάκι σας, η θετική ενίσχυση μπορεί να περιλαμβάνει λιχουδιές φαγητού, έπαινο, χάδια ή ένα αγαπημένο παιχνίδι ή το να παίζετε με το ζωάκι σας. Οι λιχουδιές συνήθως έχουν μεγάλη επιτυχία στην εκπαίδευση του σκύλου σας.

Μια λιχουδιά θα πρέπει να είναι δελεαστική κι ακαταμάχητη για το ζωάκι σας. Θα πρέπει να είναι ένα πολύ μικρό, μαλακό κομμάτι φαγητού, ώστε το ζωάκι σας να το καταπιεί μεμιάς και να κοιτάξει εσάς ζητώντας κι άλλο. Αν του δώσετε κάτι το οποίο θα πρέπει να μασήσει ή το οποίο γίνεται κομματάκια κι αυτά πέφτουν στο πάτωμα, το ζωάκι σας θα κοιτάζει το πάτωμα κι όχι εσάς. Μικρά κομμάτια από μαλακές λιχουδιές για ζώα που πωλούνται στο εμπόριο, από χοτ ντογκ, από τυρί, μαγειρεμένο κοτόπουλο ή μοσχάρι, ή μικροσκοπικά ζαχαρωτά για ζώα αποτελούν επιτυχημένες λιχουδιές. Πειραματιστείτε λίγο για να βρείτε ποια λιχουδιά προτιμάει το ζωάκι σας. Μπορείτε να έχετε τις λιχουδιές στην τσέπη σας ή σε ένα μικρό τσαντάκι περασμένο στη ζώνη σας. Υπάρχουν επίσης, ειδικά τσαντάκια για λιχουδιές τα οποία μπορείτε να βρείτε στα pet shops. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε φαγητό ως ανταμοιβή, θα πρέπει να το συνδυάζετε με μια προφορική ανταμοιβή, έναν έπαινο. Μπορείτε να πείτε π.χ. "Μπράβο αγόρι μου" με θετικό και χαρούμενο τόνο.

Σημείωση: Μερικά ζωάκια πιθανόν να μην ενδιαφέρονται για λιχουδιές φαγητού. Για αυτά τα ζωάκια, η ανταμοιβή θα μπορούσε να έχει στη μορφή ενός παιχνιδιού ή λίγη ώρα παιχνιδιού μαζί τους.

Όταν το ζωάκι σας μαθαίνει μια καινούρια συμπεριφορά, θα πρέπει να επιβραβεύεται κάθε φορά που πράττει αυτή τη συμπεριφορά (συνεχής ενίσχυση). Μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση "διαμόρφωσης" στο ζωάκι σας (ενισχύοντας κάποια συμπεριφορά που πλησιάζει στην επιθυμητή και σταδιακά ζητώντας περισσότερα από τον σκύλο σας προτού να του δώσετε τη λιχουδιά). Για παράδειγμα, αν μαθαίνετε το σκύλο σας το "κόλλα το", μπορείτε αρχικά να τον επιβραβεύσετε επειδή σηκώνει την πατούσα του από το έδαφος, έπειτα επειδή την σηκώνει ψηλότερα, έπειτα γιατί ακουμπάει το χέρι σας, μετά γιατί σας αφήνει να κρατήσετε το χέρι του και τέλος, γιατί πραγματικά "κολλάει το χέρι του".

Η Περιστασιακή Ενίσχυση Συμπεριφοράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφότου το ζωάκι σας έχει μάθει πλέον την επιθυμητή συμπεριφορά. Στην αρχή, μπορείτε να τον ανταμείβετε με μια λιχουδιά τρεις φορές στις τέσσερις, έπειτα τις μισές φορές, μετά περίπου το ένα τρίτο των φορών, κ.ο.κ., μέχρις ότου τον ανταμείβετε με μια λιχουδιά περιστασιακά. Συνεχίστε να τον επιβραβεύετε κάθε φορά, παρόλο που, αφότου έχει μάθει τη συμπεριφορά, ο έπαινος μπορεί να είναι λιγότερο ενθουσιώδης - ένα ήρεμο, όμως με θετικό τόνο, "Μπράβο αγόρι μου". Χρησιμοποιήστε ένα ποικίλο πρόγραμμα ενίσχυσης συμπεριφοράς, έτσι ώστε το ζωάκι σας να μην θεωρήσει ότι πρέπει να ανταποκρίνεται κάθε δεύτερη φορά. Το ζωάκι σας θα μάθε ότι αν συνεχίσει να ανταποκρίνεται, τελικά θα πάρει αυτό που θέλει. Αν ο σκύλος σας γαβγίζει μέχρις ότου τον ανταμείψετε με το να του δώσετε την προσοχή σας, μπορείτε να καταλάβετε τη δύναμη της περιοδικής ενίσχυσης συμπεριφοράς.

Κατανοώντας την ενίσχυση συμπεριφοράς, βλέπετε ότι δεν χρειάζεται να κουβαλάτε λιχουδιές στην τσέπη σας για πάντα. Το ζωάκι σας σύντομα θα εκτελεί εντολές μόνο και μόνο για τον προφορικό σας έπαινο, επειδή πραγματικά θέλει να σας ευχαριστεί και ξέρει ότι περιστασιακά, θα παίρνει και κάποια λιχουδιά! Υπάρχουν πολλές μικρές ευκαιρίες για ενίσχυση της συμπεριφοράς του. Μπορείτε να τον βάζετε να "κάτσει" προτού να τον αφήσετε να βγει έξω από την πόρτα (βοηθάει στην ανυπομονησία του να βγει έξω), προτού τον χαϊδέψετε στο κεφάλι (βοηθάει στο να μην πηδάει επάνω στους ανθρώπους) ή προτού του δώσετε το φαγητό του. Χαϊδέψτε τον στο κεφάλι ή πείτε του "Μπράβο αγόρι μου" όταν ξαπλώνει ήσυχα δίπλα στα πόδια σας ή βάλτε μια λιχουδιά μέσα στο λαστιχένιο παιχνίδι του όταν το μασάει αντί του παπουτσιού σας.

Η Τιμωρία, είτε προφορική είτε ως προς την στάση του σώματος ή και φυσική, είναι η παρουσίαση κάτι του δυσάρεστου αμέσως μετά από κάποια συμπεριφορά, που κάνει λιγότερο πιθανή την επανάληψη αυτής της συμπεριφοράς. Για να είναι αποτελεσματική, η τιμωρία πρέπει να εφαρμόζεται ενώ το ζωάκι σας πράττει αυτή τη δυσάρεστη συμπεριφορά, με άλλα λόγια, "να το πιάσετε στα πράσα". Αν η τιμωρία εφαρμοστεί πολύ αργότερα, το ζωάκι σας θα νιώσει ότι του "στήσατε παγίδα". Από τη δική του πλευρά, η τιμωρία είναι τελείως απρόβλεπτη και είναι πιθανόν να εκδηλώσει φόβο, δυσπιστία/ καχυποψία και /ή επιθετικότητα. Κάτι τέτοιο θα έχει μοναδικό αποτέλεσμα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό που οι άνθρωποι μεταφράζουμε ως "ένοχες" εκφράσεις, είναι στην πραγματικότητα στάσεις σώματος που εκφράζουν υποχώρηση. Τα ζώα δεν έχουν το ηθικό συναίσθημα του σωστού και του λάθους, όμως είναι ικανά να συνδυάσουν την παρουσία σας και την ύπαρξη ακαταστασίας ή ζημιάς, με την τιμωρία.

Αν έχετε δοκιμάσει την τιμωρία και δεν είχε αποτέλεσμα, θα πρέπει οριστικά να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε και θα πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη θετική ενίσχυση συμπεριφοράς αντ' αυτής. Η φυσική τιμωρία συνήθως περιλαμβάνει κάποιο βαθμό δυσαρέσκειας ή και πόνου, το οποίο πιθανόν να προκαλέσει το ζωάκι σας και να δαγκώσει, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που ξέρει για να αυτό-προστατεύεται. Το πιάσιμο από το λαιμό και ο "ρόλος του αρχηγού Α" πιθανόν να έχουν ως αποτέλεσμα δαγκώματα, ειδικά αν το σκυλί δεν σας αντιλαμβάνεται ως ανώτερό του. Επίσης, η τιμωρία μπορεί να συνδυαστεί με άλλα ερεθίσματα, όπως οι άνθρωποι που είναι παρόντες τη στιγμή που τιμωρούνται τα ζωάκια. Για παράδειγμα, ένα ζώο που τιμωρείται γιατί πλησίασε πολύ κοντά σε ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλήξει να φοβάται το παιδί ή και να είναι επιθετικό προς το παιδί αυτό.

Για αυτό λοιπόν σας συνιστούμε να μην προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας με τιμωρία αλλά με την επιβράβευση και τον έπαινο. Ενημερωθείτε για τις σωστές τεχνικές και αρχίστε να αναπτύσσετε την σχέση σας με το σκυλί σας βασιζόμενοι στην επικοινωνία, στην εμπιστοσύνη και στην γνώση του τι είναι το σκυλί και πως μαθαίνει. Σίγουρα αξίζει την προσπάθεια.

Τελευταία ο σκύλος μου έχει δύσοσμη αναπνοή. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να το δει κτηνίατρος. Συνήθως η δύσοσμη αναπνοή οφείλεται στα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας και κυρίως στην πέτρα (πλάκα) που πιάνουν τα δόντια. Ο σωστός καθαρισμός των δοντιών από τον κτηνίατρο και οι συμβουλές θα βοηθήσουν ώστε ο σκύλος σας να αποκτήσει πιο υγιή αναπνοή.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω εξετάσεις αίματος στο σκύλο μου;

Προληπτικά μπορεί να γίνει εξέταση αίματος στο σκύλο κάθε 6-12 μήνες, Απαραίτητη η εξέταση αίματος για kalazar και η γενική αίματος, και αναλόγως ηλικίας κάποιες βιοχημικές εξετάσεις. Το κόστος δεν είναι μεγάλο και σίγουρα μπορεί να διαγνωσθούν προβλήματα που αλλιώς θα διέφευγαν ίσως της προσοχής σας.

Παιδί και κατοικίδιο χωράνε στο ίδιο σπίτι;

Τα μικρόβια δεν έχουν να κάνουν με τα εμβόλια, αυτά μας προστατευουν κυρίως από ασθένειες που μεταφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, δηλαδή ιούς, που είναι τελείως άλλο πράγμα. Το τρίχωμα των ζώων δεν έχει απαραίτητα μικρόβια, αν τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, αλλά εν πάσει περιπτώσει καμια ασθένεια των σκύλων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο!

Πώς να προστατέψω το κατοικίδιο μου από το κρύο;

Όταν πέφτει ο υδράργυρος, τα ζώα χρειάζονται έξτρα προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Λάβετε τα εξής μέτρα για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των ζώων:

Φέρτε τα ζώα μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα τα κουτάβια και τα γατάκια, τα ηλικιωμένα ζώα, τα μικρά ζώα, και τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα, όπως και τα πόϊντερ, τα μπιγκλ, τα ροτβάϊλερ, τα πιτ-μπουλ και τα Ντόμπερμαν. Τα ζώα με κοντό τρίχωμα θα ωφεληθούν επίσης, από κάποιο ρούχο για ζώα, δηλ. πουλόβερ ή παλτουδάκι.

Προσφέρετε στα σκυλιά το κατάλληλο καταφύγιο. Τα σκυλόσπιτα θα πρέπει να είναι φτιαγμένα από ξύλο ή πλαστικό (το μέταλλο διοχετεύει το κρύο) και να είναι τοποθετημένα σε μια ηλιόλουστη, προφυλαγμένη τοποθεσία κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού. Σηκώστε το σπίτι από το έδαφος μερικά εκατοστά και βάλτε μια ειδική πόρτα (σαν αυτή που χρησιμοποιούμε για τις γάτες) πάνω από την πόρτα για να κρατήσετε τα κρύα ρεύματα εκτός. Χρησιμοποιήστε άχυρο ή ρινίσματα από κέδρο σαν στρώμα - τα χαλάκια και οι κουβέρτες κρατάνε την υγρασία και παγώνουν. Βεβαιωθείτε ότι το σπιτάκι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αδιάβροχο - ένα κομμένο πατάκι αυτοκινήτου στην είσοδο του σκυλόσπιτου βοηθάει να μένει η ζέστη του σώματος μέσα στο σπίτι, ενώ ένα είδος «σπόϊλερ» βοηθάει το άχυρο να χύνεται έξω από το σπίτι.

Μην αφήνετε τη γάτα ή τον σκύλο σας να περιφέρονται ελεύθερα έξω από το σπίτι. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι γάτες μερικές φορές σκαρφαλώνουν κάτω από τους θόλους του αυτοκινήτου και πάνω στις ρόδες για να βρίσκονται κοντά στις ζεστές μηχανές και έτσι, σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά όταν βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητο. (Για να το προλάβετε αυτό, χτυπήστε δυνατά τον θόλο του αυτοκινήτου σας προτού βάλετε μπροστά τη μηχανή). Τα ζώα μπορούν επίσης, να αποπροσανατολιστούν όταν υπάρχει χιόνι ή πάγος στο έδαφος. Περισσότερα ζώα χάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρά σε οποιαδήποτε άλλη εποχή.

Αυξήστε τις ποσότητες φαγητού των ζώων κατά τη διάρκεια του χειμώνα (καίνε περισσότερες θερμίδες για να διατηρούνται ζεστά). Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα ζώα έχουν αποπαρασιτωθεί από εσωτερικά παράσιτα, τα οποία μπορεί να τους «κλέβουν» σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.

Αγοράστε αντιψυκτικό από προπυλένιο γλυκόλης (propylene glycol) αντί από αιθυλένιο γλυκόλης (ethylene glycol), το οποίο είναι ένα θανατηφόρο δηλητήριο ακόμη και σε μικρές δόσεις. Τα ζώα ελκύονται από το αντιψυκτικό επειδή έχει γλυκιά γεύση, γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε καλά τις διαρροές.

Καθαρίστε τα πόδια του σκύλου ή της γάτας σας καθώς και το στομάχι τους προτού μπουν μέσα στο σπίτι από το χιόνι. Το αλάτι και τα άλλα χημικά μπορούν να αρρωστήσουν ένα ζώο αν καταποθούν ενώ το ζώο καθαρίζεται.

Προσφέρετε συνεχώς νερό για τα ζώα που ζουν έξω (αν υπάρχει πάγος, σπάστε τον δυο φορές την ημέρα). Επίσης, φροντίστε τα αδέσποτα. Βάλτε μέσα στο σπίτι σας ζώα που δεν έχουν ταυτότητα, μέχρι να βρείτε τον ιδιοκτήτη τους ή πηγαίνετέ τα σε ένα καταφύγιο ζώων. Αν τα αδέσποτα είναι άγρια ή δεν μπορείτε να τα πλησιάσετε, δώστε τους φαγητό, νερό και καταφύγιο (οι αδέσποτες γάτες θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ένα μικρό σκυλόσπιτο στρωμένο με ζεστά στρωσίδια) καικαλέστε την αρμόδια υπηρεσία για βοήθεια, για το πιάσιμό τους και την ασφαλή μεταφορά τους στους ειδικούς χώρους.

Έχω ακούσει οτι θα παχύνει και θα σταματήσει να είναι παιχνιδιάρης. Είναι αλήθεια;

Η στείρωση στον σκύλο μας είτε είναι θηλυκό, είτε είναι αρσενικό, μόνο πλεονεκτήματα προσφέρει. Ένα ζώο που δεν είναι ιδιαίτερα ενεργητικό ή δεν το βγάζουμε συχνά βόλτα μπορεί να παχύνει μετά τη στείρωση. Υπάρχει όμως τρόπος να το αποφύγουμε αυτό με τη σωστή διατροφή που θα συστήσει ο κτηνίατρος ή και με λίγη άσκηση.

10 Ανθρώπινα φάρμακα τοξικά για τον σκύλο

Παρόλο που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίων γνωρίζουν τα δηλητήρια από τα οποία κινδυνεύουν τα ζώα τους σε εξωτερικό χώρο(φόλες), δεν έχουν ιδέα πολλές φορές οτι κοινά ανθρώπινα φάρμακα μπορεί να αποβούν μοιραία γι αυτά.Τα σημαντικότερα απο αυτά ειναι:

1. Αντιφλεγμονώδη: Ιμπουπροφαινη ,νιμεσουλιδη και άλλα ανθρώπινα αντιφλεγμνονώδη μπορούν να προκαλέσουν έλκη του γαστρεντερικού σωλήνα εώς και τοξίκωση και σε μικρές ακόμα δόσεις.Στις γάτες πολύ συχνά προκαλείται τοξίκωση στους νεφρούς.
2. Αντικαταθλιπτικά: Μπορεί να προκαλέσουν εμέτους, λήθαργο, και σύνδρομο σεροτονίνης (υπερθερμία,διέγερση,ανησυχία,ταχυκαρδία,αύξηση πίεσης,μυικό τρόμο,κρίσεις επιληπτικές)
3. Ακεταμινοφαίνη: Παρακεταμόλη(πχ.depon) είναι ιδαίτερα τοξική για τις γάτες καταστρέφοντας τους τα ερυθρά κύτταρα και την ιδιότητα τους να μεταφέρουν οξυγόνο.Στο σκύλο προκαλούν βλάβη στο ήπαρ.
4. Απιρίνη: Μία μόνο είναι αρκετή για να σκοτώσει μία γάτα.Πολυ τοξική και σε μικρές ακόμα δόσεις.
5. Αντικαρκινικά φάρμακα: Φλουορουρακίλη,τοπική χρήση για μικρούς καρκίνους στον άνθρωπο αλλά ταχύτατη απορρόφηση απο τους σκύλους και εμφάνιση νευρολογικών κρίσεων και καρδιακής ανακοπής
6. Ισονιαζίδη: Πρώτης γραμμής φάρμακο για την φυματίωση το οποίο όμως οι σκύλοι δεν μπορούν να μεταβολίσουν στο ήπαρ με αποτέλεσμα την ταχύτατη εμφάνιση νευρολογικών κρίσεων που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.
7. Ψευδοεφεδρίνη: πολύ κοινό φάρμακο στο κρυολόγημα του ανθρώπου αλλά προκαλεί ταχυκαρδία, αύξηση της πίεσης, πυρετό και ίσως νευρολογικά συμπτώματα στο σκύλο και τη γάτα.
8. Αντιδιαβητικά: πχ. γλυπιζίδη, προκαλούν απότομη και πολύ μεγάλη πτώση της γλυκόζης στο αίμα των κατοικιδίων,αποπροσανατολισμό,ασυντόνιστεςκινήσεις και κρίσεις.
9. Βιταμίνη D και παράγωγα: Σε κατά λάθος λήψη τέτοιων ουσιών μπορεί να εμφανιστούν τοξικά για τη ζωή του ζώου επίπεδα στο αίμα ασβεστίου,έμετος,ανορεξία,αυξημένη διούρηση και πολυδιψία, που συνήθως υποχωρούν μέσα στο πρώτο 24ωρο
10. Baclofen: Αντισπασμωδικό του μυικού ιστού των ανθρώπων ,κατάπτωση,ανορεξία,απώλεια συνείδησης,τρόμο,κραυγές,επιληπτική κρίση εώς και το θάνατο.

Επομένως δεν δίνουμε ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ εάν πρώτα δεν συμβουλευτούμε τον Κτηνίατρο μας!!

Ο Σκύλος & Γάτα ΔΕΝ είναι μικροί άνθρωποι..


Κώστας Αντωνόπουλος

Χειρουργός Κτηνίατος

Σκουλήκι καρδιάς στο σκύλο

Η νοσος της Διροφιλαριωσης με την ιατρικη ορολογια οφειλεται στο παρασιτο Dirofilaria Immitis που μεταδιδεται απο τα κουνουπια οταν αυτα μυζουν αιμα απο το σκυλο.Προσβαλλει πιο συχνα τα αρσενικα μεγαλοσωμα σκυλια διοτι συνηθως αυτα ζουν μεγαλυτερο διαστημα εκτος του σπιτιου. Οι σκυλοι που νοσουν ειναι συνηθως μεσης ηλικιας 4-7 χρονων χωρις να αποκλειονται ολες οι υπολοιπες ηλικιες ανω των 6 μηνων.Τα παρασιτα εγκαθιστανται στην πνευμονικη αρτηρια, στον δεξιο κολπο της καρδιας και στην οπισθια κοιλη φλεβα(οταν εχουμε πολυ εντονη παρασιτωση).

Τα κυριοτερα συμπτωματα ειναι η ευκολη κοπωση, ο βηχας, η δυσπνοια και σπανιοτερα η αιμοπτυση καθως και οι λιποθυμικες κρισεις.Η διαγνωση ειναι απλη και βασιζεται σε ειδικα ορολογικα τεστ που γινονται μεσα σε λιγα λεπτα στο κτηνιατρειο απο μια απλη αιμοληψια καθως και με ακτινογραφια θωρακος.Η θεραπεια απαιτει μεγαλη προσοχη και αυτο γιατι εαν προκληθει μαζικη θανατωση των παρασιτων το ζωο κινδυνευει απο πνευμονικη θρομβοεμβολη και πιθανό θανατο.Επομενως πρεπει να σχεδιαστει το καταλληλο πρωτοκολλο αναλογα με το σταδιο της νοσου και γινεται χρηση της ουσιας μελαρσομινης σε συνδιασμο με ασπιρινη ή ηπαρινη και αυστηρο περιορισμο του ζωου για 4-6 εβδομαδες σε πολυ μικρο χωρο! Οπως παντα ομως αποτελεσματικοτερη ειναι η προληψη που συνισταται στην χορηγηση αυστηρα ανα 2 μηνες ειδικων αντιπαρασιτικων χαπιων που εξοντωνουν τα παρασιτα αυτα αλλα και τα παρασιτα του εντερου.Ειναι κριμα λοιπον να μην προφυλασσουμε το ζωο μας απο την πολυ βαρια αυτη νοσο οταν ειναι υποθεση 1 λεπτου ανα 2 μηνες...

Αντωνόπουλος Κώστας Χειρουργός κτηνίατρος Α.Π.Θ.

Εκπαίδευση με κλίκερ (clicker training)

Τι είναι η εκπαίδευση με κλίκερ; Είναι η μέθοδος εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί την *θετική ενίσχυση για να διδάξει στο σκύλο μια συμπεριφορά χωρίς την χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση δελφινιών, φαλαινών κλπ. όπου δεν θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν με κάποια άλλη μέθοδο. Το κλίκερ είναι ένα μικρό παιχνίδι που χρησιμοποιείται στα αρχικά στάδια εκμάθησης μιας καινούργιας συμπεριφοράς. Το όνομα του το πήρε από τον ήχο που βγάζει μόλις το πιέσουμε. Η χρήση του μας βοηθά να σημειώσουμε μια καλή συμπεριφορά που κάνει το σκυλί μας και να την επιβραβεύσουμε. Θα μπορούσαμε να πούμε «μπράβο» αντί του «κλικ» αλλά θα χρειαζόμασταν πολύ περισσότερο χρόνο.

Κάποιες φορές θα διαφέρει ο τόνος και η χροιά της φωνής ή η προφορά της λέξης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δίνουμε λάθος πληροφορία στο σκύλο και να επιβραδύνουμε την εκπαίδευση του. Το κλίκερ παρέχει σαφή και ακριβή επικοινωνία μεταξύ ιδιοκτήτη & σκύλου. Με την *θετική ενίσχυση στην εκπαίδευση δεν αναγκάζεται πλέον ο σκύλος να υπακούσει…αλλά προθυμοποιείται να μάθει. Αρχικά ως επιβράβευση χρησιμοποιούνται νόστιμες λιχουδιές γιατί είναι εύχρηστες. Συνήθως τις λατρεύουν όλα τα σκυλιά και κάνουν σχεδόν τα πάντα για να τις αποκτήσουν.

Σταδιακά προσθέτουμε άλλου είδους επιβραβεύσεις όπως παιχνίδια, χάδια, κτλ. Η εκπαίδευση με κλίκερ μπορεί να διδάξει στο σκύλο σας συμπεριφορές βασικής υπακοής όπως κάτσε, ξάπλα κλπ. καθώς και πιο προχωρημένες, όπως τεχνάσματα (tricks) ή αγωνίσματα (agility) . Επίσης με την συγκεκριμένη μέθοδο μπορούν να διδαχτούν σκυλιά με προβλήματα όρασης ή ακοής. *Θετική ενίσχυση εννοούμε κάτι που αρέσει στο σκύλο (π.χ. λιχουδιά) και θα επαναλάβει μια συμπεριφορά για να το αποκτήσει. Ονομάζεται και ανταμοιβή.

Πηγή : DogsHeaven.gr

Σκύλος-Παιδιά-Δαγκώματα

Τα παιδιά είναι ποιο ευάλωτα στα δαγκώματα των σκύλων ! Μέχρι την ηλικία των 14 ετών, σχεδόν τα μισά από τα παιδιά έχουν ζήσει την εμπειρία του δαγκώματος από σκύλο. Το μεγαλύτερο πλήθος των συμβάντων συμβαίνει σε παιδιά της ηλικίας κάτω των 9 ετών με αποτέλεσμα η βλάβη να είναι τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Κατανοώντας την συμπεριφορά των σκύλων και προετοιμάζοντας τον εαυτό μας για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση αντιπαράθεσης μαζί του, πολλά από τα συμβάντα αυτής της μορφής μπορούν να αποφευχθούν. Τα περισσότερα από τα σκυλιά είναι και ασφαλή και ευχάριστα στην συναλλαγή μαζί τους, όμως κάποια άλλα, και δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ποια, έχουν τους δικούς τους κανόνες όσο αφορά τα παιδιά.

Το αν εμείς οι άνθρωποι θεωρούμε τους κανόνες αυτής την μειονότητας σωστούς (για τα ανθρώπινα δεδομένα) είναι το θέμα πουπαρεξηγούμε τόσο συχνά τις συμπεριφορές των σκυλιών. Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα σκυλιά μας και να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να σέβονται και να αναγνωρίζουν τις καταστάσεις που θα πρέπει να αποφεύγουν. Το άρθρο αυτό δεν έχει καμία πρόθεση να κατηγορήσει τα παιδιά στην περίπτωση που δαγκωθούν από σκύλο. Σπάνια υπάρχει δικαιολογία για ένα σκύλο που δάγκωσε άνθρωπο, όμως γνωρίζοντας τους λόγους που ένα σκυλί μπορεί να φτάσει στην κατάσταση να δαγκώσει, και βλέποντας τα γεγονότα «μέσα από τα μάτια του σκύλου», σίγουρα θα βοηθήσει να αποφύγουμε τα επώδυνα περιστατικά. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν στατιστικά σχετικά με περιστατικά δαγκωμάτων σκύλων και αυτό διότι δεν υπάρχει στην κουλτούρα μας το σκεπτικό της αναφοράς και καταγραφής. Δανειζόμενοι λοιπόν στοιχεία από μια 3 ετή καταγραφή των πανεπιστημίων του Chicago και του Dallas σας παραθέτω συγκεντρωτικά τα συμπεράσματα.

Για παιδιά κάτω των 4 ετών 60% δαγκώθηκαν στο κεφάλι, σβέρκο και πρόσωπο 90% δαγκώθηκαν στο ίδιο τους το σπίτι 40% δαγκώθηκαν από τον σκύλο τους 60% των σκυλιών δεν είχαν ιστορικό δαγκώματος Για παιδιά από 4 ετών μέχρι 16 ετών 18% δαγκώθηκαν στο κεφάλι, σβέρκο και πρόσωπο 38% δαγκώθηκαν στο ίδιο τους το σπίτι 18% δαγκώθηκαν από τον σκύλο τους 50% των σκυλιών δεν είχαν ιστορικό δαγκώματος Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι : 51% δαγκώθηκαν στο κρεβάτι τους και τα περισσότερα από το ίδιο τους το κατοικίδιο Κανένα συμβάν δεν σχετίζετε με αδέσποτα ζώα. Στα περισσότερα από τα περιστατικά ΔΕΝ υπήρχαν ενήλικες μάρτυρες! Έτσι λοιπόν αναδύονται ορισμένα πολύ σημαντικά ερωτήματα: Γιατί επιτράπηκε η είσοδος του σκύλου στον χώρο ύπνου του παιδιού; Που ήταν οι γονείς ή έστω κάποιοι ενήλικες; Πολλά από τα εν’ δυνάμει αυτά περιστατικά μπορούν να αποφευχθούν προσφέροντας στα σκυλιά μας το σωστό περιβάλλον και την σωστή εκπαίδευση. Ωστόσο δεν είναι στόχος του άρθρου αυτού να δώσει οδηγίες για το πώς να εκπαιδεύσουμε τα σκυλιά μας να μην δαγκώνουν, αλλά να μάθει τα παιδιά πώς να προστατεύονται.

Πως Μπορούμε να καταλάβουμε πότε ένα σκυλί είναι ταραγμένο. Τα σκυλιά είναι ζώα και τα ζώα δαγκώνουν. Έτσι λοιπόν το οποιοδήποτε σκυλί μπορεί να δαγκώσει, όμως τα περισσότερα δεν θα το κάνουν αν ενεργήσουμε με τον σωστό τρόπο όταν βρισκόμαστε κοντά τους. Τα σήματα που θα πρέπει να προσέξουμε σχετίζονται με την γλώσσα του σώματος του σκύλου. Ειδικότερα μια στάση όπου η ουρά είναι όρθια, η τρίχα της πλάτης όρθια και ο σκύλος παρουσιάζει τα δόντια του και γρυλίζει, σημαίνει ότι πρέπει να τεθούμε σε άμεση επιφυλακή. Αν το παιδί συνεχίσει την δραστηριότητα που ταράζει το σκυλί, τότε αυτό ενδέχεται να ταραχθεί περισσότερο και πιθανά να δαγκώσει. Αν τα αυτιά του σκύλου είναι γερμένα προς τα πίσω και η ουρά είναι ανάμεσα στα σκέλια τότε το σκυλί είναι τρομαγμένο και τότε ή θα προσπαθήσει να φύγει ή αν δεν έχει αυτή την επιλογή τότε μπορεί και να επιτεθεί.

Σε κάθε περίπτωση ο σκύλος προσπαθεί να αυξήσει την απόσταση ανάμεσα στον ίδιο και σε αυτό που τον τρομάζει. Το ποια λύση θα επιλέξει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως οι εμπειρίες του σκύλου, αν έχει λάβει και τι είδους εκπαίδευση, η γενετική του προδιάθεση, το ταμπεραμέντο του. Πάντως την πλησιάσετε ένα σκυλί που δείχνει φοβισμένο. Ένα επιθετικό σκυλί έχει σε γενικές γραμμές : τα αυτιά όρθια, το σώμα σφιχτό, την ουρά ψηλά και το τρίχωμα όρθιο. Ένα τρομαγμένο σκυλί έχει σε γενικές γραμμές: τα αυτιά πίσω, το σώμα χαμηλωμένο, και την ουρά στα σκέλια. Σημαντικά σημάδια είναι επίσης : το γρύλισμα και γαύγισμα, το σήκωμα των χειλιών. Τα σκυλιά που έχουν υιοθετήσει μια αμυντική ή επιθετική γλώσσα σώματος συνήθως έχουν αυτό που ονομάζουμε «περίμετρο ασφαλείας».

Έτσι λοιπόν το παιδί είναι ασφαλές όσο βρίσκεται έξω από την νοητή αυτή περίμετρο που ο σκύλος προβάλει. Όμως η ακτίνα της ζώνης αυτής διαφοροποιείται μεταξύ των σκυλιών και μπορεί μάλιστα να αλλάξει και για τον ίδιο σκύλο ανάλογα με τις καταστάσεις του περιβάλλοντος. Η αμυντική στάση συνήθως υιοθετείτε από το ντροπαλό ή φοβικό σκύλο. Είναι διστακτικός, δειλός, φοβάται εύκολα, τείνει να αποφεύγει συγκεκριμένους ανθρώπους ή αντικείμενα. Τα ντροπαλά σκυλιά μπορεί να είναι ευγενικά, αγαπησιάρικα, υπάκουα όμως μπορεί να δαγκώσουν αν φοβηθούν. Το κίνητρο του σκύλου είναι να κυνηγήσει και να διώξει τον άνθρωπό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μπορούμε πάντα να πούμε με βεβαιότητα ποια άτομα ή καταστάσεις φοβίζουν το σκυλί μας. Το φοβικό σκυλί μπορεί να σας ξεγελάσει με το να μοιάζει «γενναίο».

Το σκυλί γρυλίζει και σηκώνει την τρίχα στην ράχη σαν ένα γενναίο σκυλί όμως τα αυτιά μπορεί να είναι γερμένα προς τα πίσω το σώμα να είναι χαμηλωμένο και η ουρά στα σκέλια. Επίσης μπορεί η ουρά να κουνιέται όμως αυτό δεν σημαίνει πάντα ένα φιλικό σκυλί. Μπορεί να γαυγίσει και να σας «καρφώσει» με τα μάτια του, να φύγει για να ξαναγυρίσει ευθείς αμέσως και να επαναλάβει την στιχομυθία.Το σκυλί αυτό δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με το πρόσωπο που το τρομάζει και «εύχεται» να το τρομάξει τόσο που να φύγει μακριά, όμως αν δεν σεβαστούμε το μήνυμα που μας στέλνει και περάσουμε τα όρια τότε μπορεί και να δαγκώσει. Μια επιθετική στάση σώματος είναι όταν το σκυλί δείχνει εχθρικό και έτοιμο για μάχη, έχει αυτοπεπίθεση και δείχνει κυριαρχικό. Το σκυλί μπορεί να είναι αγαπητό και αφοσιωμένο στο άμεσο περιβάλλον του αν λάβει την πρέπουσα εκπαίδευση όμως το σκυλί αυτού του είδους δίνατε να δαγκώσει αν το προκαλέσουμε. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι τα σκυλιά και οι άνθρωποι διαφέρουν στο τι θεωρούν ως απειλή και ως εκ’ τούτου δεν μπορούμε πάντα να γνωρίζουμε τι θα εκλάβει ως απειλή ο σκύλος. Πως μπορεί ένα παιδί να αποφύγει να το δαγκωθεί;

1. Ποτέ δεν αγγίζουμε ένα σκύλο που τρώει.

2. Δεν παρενοχλούμε τον σκύλο.

3. Αν ο σκύλος κυνηγήσει ποδηλάτη, τότε θα πρέπει αυτός να κατέβει αμέσως από το ποδήλατο και να το τοποθετήσει ανάμεσα στο ίδιο και τον σκύλο αλλά και ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ.

4. Αποφυγή στις αγέλες σκύλων. Αν ωστόσο βρεθείτε ανάμεσα σε σκυλιά ΜΗΝ τρέξετε και ΜΗΝ φωνάζετε.

5. ΜΗΝ ενοχλείτε έναν σκύλο που κοιμάται.

6. Αν συναντήστε έναν άγνωστο σκύλο ΠΟΤΕ μην τον χαϊδέψετε στο κεφάλι αλλά στο πλάι του προσώπου του, κάτω από το πιγούνι ή στο στήθος και πάντα από την πλευρά που βρίσκεστε εσείς. Καλύτερα μην το χαϊδέψετε καθόλου αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο επικοινωνίας των σκύλων

7. Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη του σκύλου αν είναι ασφαλές να χαϊδέψετε τον σκύλο. Αν ναι, τότε δώστε του τον χρόνο να σας μυρίσει.

8. ΜΗΝ χαϊδεύετε σκυλιά που βρίσκονται εντός αυτοκινήτου, καθώς είναι χώρος που ο σκύλος ενδέχεται να προστατεύει.

9. ΜΗΝ προσπαθήσετε να χωρίσετε σκυλιά που τσακώνονται.

10. Αν σας πλησιάσει άγνωστος σκύλος παραμείνετε ακίνητοι ως δέντρο. Τα σκυλιά και τα παιδιά μπορούν να ζήσουν αρμονικά μαζί, αρκεί να εκπαιδευτούν και τα δύο προς τον στόχο αυτό μαθαίνοντας να σέβονται ο ένας τα όρια του άλλου. Ποτέ μην αφήνετε παιδιά μόνα χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.

Πηγή: Αντώνης Στέφας (APDT, CBC UK, IAABC, ACABC) ,IT Dip, AV Dip

Καλοκαίρι εποχή για παιχνίδια αλλά πάντα με προσοχή!!

Kαλοκαίρι, εποχή για παιχνίδια αλλά με προσοχή!! Το καλοκαιρι εχει μπει για τα καλα ,ιδιως στην πανεμορφη πολη μας και οι ιδιοκτητες των καλυτερων μας φιλων(Σκυλων)πληθαινουν ολο και περισσοτερο στα παρκα,τους δρομους αλλα και τη θαλασσα. Ολοι προσπαθουν να ξεκλεψουν χρονο και να βγουν μια αγχολυτικη(και για τους 2...) βολτα με το σκυλακι τους ωστε να τους δοθει η ευκαιρια να τρεξουν,να παιξουν και να γνωριστουν με αλλα τετραποδα μετα απο ενα χειμωνα που περασαν για μια ακομα φορα κλεισμενα μεσα στο σπιτι,με την προφαση του χειμωνα(λες και οι κατοικοι της Βοριας Ευρωπης και αλλων χωρων με ψυχροτερα κλιματα περιμενουν να ερθουν Ελλαδα διακοπες για να τα βγαλουν βολτα...)

Εστω ομως,εχουν μια περιοδο 4-5 μηνων να διασκεδασουν και αυτα.Για να μην εξελιχθει η βολτα σε εφιαλτη ομως οφειλουμε να γνωριζουμε καποια πραγματα! Ο σκυλος δεν ειναι βιονικο ον...οπως εμεις εχουμε αναγκη απο δροσια και νερο οταν οι θερμοκρασιες ειναι υψηλες ετσι και αυτος θελει τον ισκιο του και οφειλουμε να τον προστατευουμε τις επικινδυνες ωρες του μεσημεριου.

Δεν τον αφηνουμε ποτε εκτεθειμενο αρκετη ωρα στον ηλιο εστω και αν το αποζητα(ιδιως σκυλια κλεισμενα για μεγαλα διαστηματα σε διαμερισματα). Ο σκυλος δεν εχει ιδρωτοποιους αδενες στην επιφανεια του δερματος του (με εξαιρεση τα πελματα)και η μονη μεθοδος θερμορυθμισης του ειναι η ταχυπνοια με την γλωσσα εξω,στην προσπαθεια του να αποβαλει,με την εξατμιση,θερμοτητα.

Εικονα που πολλες φορες συγχεεται απο τον ιδιοκτητη με διψα! Σε περιπτωση που μεινει πολυ ωρα στον ηλιο μπορει να εμφανισει ζαλαδα,εμετο,μυικο τρομο,λιποθυμια κ.α. ,οποτε θελει αμεσως μεταφορα σε δροσερο μερος και βρεξιμο με κρυο νερο ή και οινοπνευμα στο δερμα του και τοποθετηση κατω απο ανεμιστηρα η A/C εως οτου επανελθει η θερμοκρασια σε φυσιολογικα ορια και το προσκομιζουμε αμεσως σε κτηνιατρο για χορηγηση ορων και φαρμακων. Εχουμε παντα φρεσκο και δροσερο νερο στην διαθεση του!

Δεν το αφηνουμε ΠΟΤΕ στο αυτοκινητο με κλειστα ή ανοιχτα παραθυρα χωρις κλιματισμο ουτε για 5 λεπτα!!! Δεν του επιτρεπουμε να τρεχει σε καυτο εδαφος οπως η ασφαλτος,οι πετρες της θαλασσας(εγκαυματα πελματων) για πολλη ωρα. Δεν ταιζουμε το ζωο και μετα απο λιγο του επιτρεπουμε να κανει εντονη ασκηση(ιδιως στα μεγαλοσωμα σκυλια)γιατι υπαρχει ο κινδυνος στροφης στομαχου και ταχυτατου θανατου αν δεν χειρουργηθει αμεσα ωστε να αποσυμπιεστει! Οταν τρεχει διπλα μας με το ποδηλατο παντα πρεπει να εχουμε συσκευη συγκρατησης του απο αυτο ωστε να αποφευγονται οι δυσαρεστες εκπληξεις(γατα στο απεναντι πεζοδρομιο...τροχαιο...)και να εχουμε και τα 2 μας χερια στο τιμονι. Εχουμε σακουλες μικρου μεγεθους και γαντια μιας χρησης(μηδενικο κοστος) και μαζευουμε τα κοπρανα του ωστε να μην ενοχλουμε ουτε τους συνανθρωπους μας και δικαια μας κατηγορουν πλεον. Επισης στην θαλασσα διαλεγουμε ενα ησυχο και απομακρυσμενο μερος εαν θελουμε να αφησουμε το σκυλο να κολυμπησει ,δειχνοντας κατανοηση σε ατομα τα οποια αισθανονται απειλη ή φοβο για αρρωστιες(οσο και αν δεν υπαρχει κανενα νοσημα το οποιο να μεταδιδεται μεσω ...θαλασσης),διοτι σε κληση της αστυνομιας δεν υπαρχει περιπτωση να βρουμε το δικιο μας....!

Παρολο αυτα η νομοθεσια αναφερει τα εξης: Σε οργανωμένες παραλίες ισχύει ο εσωτερικός κανονισμός δηλ αν αυτός που εκμεταλλεύεται την παραλία το απογορεύει τότε απαγορεύεται να μπαίνουν στη θάλασσα τα ζώα. Σε μη οργανωμένες παραλίες δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει την είσοδο των ζώων στη θάλασσα και συνεπώς επιτρέπεται τα ζώα να μπαίνουν στο νερό...ισχύει όμως ο Ν. 3170/2003 που λέει ότι οι σκύλοι πρέπει να συγκρατούνται με λουράκι-οδηγό κατά την έξοδό τους από το σπίτι άρα μπορεί να ισχύει «να μπαίνουν στο νερό με λουράκι» όπως είπε χαρακτηριστικά η Διεύθυνση ΚΑΦΕ Επισης στη θαλασσα προσεχουμε πιθανο αποπροσανατολισμο του σκυλου και κινδυνο πνιγμου την ωρα της κολυμβησης,γι αυτο παντα ειναι καλο να ελεγχουμε το σκυλο με ενα λουρι μεγαλο(8-10 μετρων)ή το ιδανικο θα ηταν να φοραει κι ενα σωσιβιο...ναι ναι....σωσιβιο,καλα βλεπουν τα ματια σας,οπως σε αλλες προηγμενες χωρες.μην ξεχνατε οτι δεν μπορουν να κολυμπησουν ολες οι ρατσες(πχ. English Bulldog)! Εχοντας αυτα στο μυαλο μας και με λιγη οργανωση θα αποφυγουμε τις καλοκαιρινες περιπετειες και θα περασουμε πανεμορφες στιγμες με τους αχωριστους(ετσι θα πρεπει να ειναι...)φιλους μας!Και μην ξεχνατε,οταν προγραμματιζετε τις διακοπες σας ελενξτε αν το ξενοδοχειο που θα μεινετε δεχετε κατοικιδια ή αν δεν σκοπευετε να παρετε μαζι το ζωακι σας ψαξτε για καλα οργανωμενα ξενοδοχεια σκυλων/γατων και κλειστε νωρις θεση!!!

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σήμανση με Microchip

1. Τι είναι η ηλεκτρονική Σήμανση;

Είναι μια μέθοδος ηλεκτρονικής Σήμανσης και Καταγραφής των ζώων.

2. Γιατί πρέπει να σημαίνονται και καταγράφονται τα ζώα;

α) Για να τα επιστρέψουμε στον ιδιοκτήτη τους, αν χαθούν.

β) Για να εξαλείψουμε τις κλοπές.

γ) Για να μειώσουμε τα εγκαταλελειμένα και παρατημένα ζώα.

δ) Για να περιορίσουμε το πρόβλημα των αδεσπότων.

ε) Για να παρακολουθήσουμε την μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διακίνηση ζώων

3. Δε μπορώ να το σημάνω με άλλους τρόπους; Είνα σχεδόν ανώδυνη μέθοδος, δεν απαιτεί αναισθησία, είναι μόνιμη, δεν αλλοιώνεται και είναι η μοναδική αξιόπιστη και εφαρμόσιμη διεθνώς.

4. Πώς γίνεται; Γίνεται από τον κτηνίατρό σας με έναν τρόπο που μοιάζει με το συνήθη εμβολιασμό. Με τη βοήθεια συσκευής που θυμίζει σύριγγα τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ζώου σας ( υποδόρια), μια μικροσκοπική ηλεκτρονική κάψουλα.

5. Σε ποιό σημείο του ζώου τοποθετείται; Το καταληλότερο σημείο είναι το αριστερό μέρος του τραχήλου, έμπροσθεν της αντίστοιχης ωμοπλάτης.

6. Μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο ζώο μου.; Αν ακολουθηθούν οι οδηγίες και οι στοιχειωδεις κανόνες ασηψίας τα πιθανά προβλήματα μηδενίζονται. Οι μικροσκοπικές κάψουλες είναι φτιαγμένες από υλικό που δεν προκαλεί αντίδραση στον οργανισμό.

7. Μπορεί η καψουλα να φύγει από τη θέση της; Υπάρχουν λίγες αναφορές διεθνώς για πιθανή μετακίνηση του microchip σε άλλο σημείο του σώματος.

8. Αν το ζώο μου έχει ήδη σημανθεί με άλλο τρόπο, πρέπει να του κάνω και ηλεκτρονική σήμανση; Κανένας άλλος τρόπος δεν αναγνωρίζεται από την Ελληνική νομοθεσία. Συνεπώς στο ζώο πρέπει να τοποθετηθεί και microchip.

9. Αν το ζώο έχει ήδη σημανθεί σε άλλη χώρα;

α) Ο κτηνίατρος θα επιβεβαιώσει την καταγραφή με το ειδικό μηχάνημα ( scanner – reader) που διαθέτει.

β) Θα αποστείλει το συγκεκριμένο αριθμό στη τρέχουσα ελληνική τράπεζα δεδομένων γ) Μπορεί, με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη και ειδικότερα αν δεν ανιχνεύεται η προηγούμενη κάψουλα, να επανασημάνει το ζώο για μεγαλύτερη ασφάλεια.

10. Από πότε τίθεται σε ισχύ η συγκεκριμένη νομοθεσία και σε πόσο χρόνο πρέπι να έχω σημάνει το ζώο μου; Η νομοθεσία είναι ΗΔΗ σε ισχύ (Νοέμβριος 2003) και προβλέπει περιθώριο εφαρμογής 6 μηνών. 11. Η νομοθεσία αφορά και τις γάτες; Ο νομοθέτης ορίζει μόνο για τους σκύλους. Ολα όμως τα ζώα μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και καταγράφονται για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία αυτή. Ειδικότερα το microchip απαιτείται για τα ζώα που ταξιδεύουν διεθνώς. 12. Πόσο κοστίζει; Η τελική τιμή θα ορισθεί και κινοποιηθεί από τα Κτηνιατρικά Συνδικαλιστικά Οργανα. Το ύψος θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των σημαινομένων ζώων ανά ιδιοκτήτη και από το κόστος προμήθειας υλικών και εξοπλισμού από τους Κτηνιάτρους. 13. Το μέτρο αφορά και τα αδέσποτα; Οχι, για τα αδέσποτα η νομοθεσία προβλέπει σύστημα σήμανσης με κολλάρα.

Πηγή: skmza

Δέρμα και Τρίχωμα

Η Σημασία της Διατροφής Το δέρμα και τρίχωμα είναι σαν ένα παράθυρο της συνολικής υγείας των κατοικιδίων. Βέβαια υπάρχουν διάφοροι παράγοντες όπως γενετικοί, διατροφή, παράσιτα, ασθένειες και καλλωπισμός, που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την διατήρηση του δέρματος και του τριχώματος. Η γενετική διαμόρφωση ενός πλάσματος προσδιορίζεται από τη σύλληψη και δεν έχουμε σχεδόν καθόλου επιρροή. Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν είναι η διατροφή, ο καλωπισμός και η φροντίδα τη υγείας.

Γενικές λειτουργίες του δέρματος Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Σε ένα νεογέννητο κουτάβι το δέρμα και το τρίχωμα αντιπροσωπεύουν το 24% του βάρους του. Με την ωριμότητα, το δέρμα και τρίχωμα ακόμη αντιπροσωπεύει το 12%. Το δέρμα είναι επίσης η πρώτη γραμμή άμυνας στο περιβάλλον και προστατεύει το ζώο από χημικά, φυσικά και μικροβιολογικά τραύματα. Την ίδια στιγμή, δουλεύει ως ένα αποτελεσματικό κεκλεισμένο εμπόδιο που επιτρέπει ένα εσωτερικό περιβάλλον για όλα τα άλλα όργανα και προστατεύει από απώλεια νερού. Επιπλέον, το δέρμα ελέγχει την βασική θερμοκρασία του σώματος και είναι το πρωταρχικό αισθητήριο όργανο για την αφή, την πίεση, τον πόνο, το ξύσιμο, τη ζέστη και το κρύο.

Η δομή του δέρματος Το δέρμα αποτελεί την συνεχή εξωτερική επιφάνεια του σώματος και στα διάφορα μέρη του σώματος διαφέρει σε πάχος, χρώμα και παρουσία τριχών και νυχιών. Παρά αυτές τις διαφορές, που αντανακλούν διαφορετικές λειτουργικές απαιτήσεις, όλοι οι τύποι δέρματος έχουν την ίδια βασική δομή. Η εξωτερική επιφάνεια του δέρματος που ονομάζεται επιδερμίς αποτελείται από ένα στρώμα κυττάρων, που συνέχεια αποβάλλεται . Τα κύτταρα συνήθως χρειάζονται 3 εβδομάδες για να ωριμάσουν και ακόμη 7 ημέρες για να αποβληθούν από το δέρμα. Από κάτω βρίσκεται η Δερμίς, ένα πολύ ευαίσθητο στρώμα από αιμοσφαίρια, νεύρα, λίπος και πόρους ιδρώτα.

Εδώ είναι το σημείο όπου μεγαλώνουν οι τρίχες. Το τριχωτό των περισσοτέρων κατοικιδίων είναι σύνθετο. Μακριές, δυνατές τρίχες θα μεγαλώσουν από το μεγάλο πρωταρχικό τριχωτό, πού περιβάλλεται από ένα μεταβλητό αριθμό (3-10) βοηθητικών τριχωτών που παράγουν λεπτές, κοντές τρίχες. Η ανάπτυξη των τριχών Οι τρίχες δεν μεγαλώνουν συνέχεια αλλά σε κύκλους. Κάθε κύκλος αποτελείται από μία περίοδο ανάπτυξης και μία περίοδο ανάπαυσης. Ο κύκλος παραγωγής τριχών είναι πολύ μεταβλητός στους σκύλους και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από τη φυλή. Παρά ταύτα, οι περισσότερες φυλές ανήκουν σε εξαμηνιαίο κύκλο με δύο αλλαγές τριχώματος το χρόνο, νωρίς την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αλλαγές στη διάρκεια και την ένταση του φωτός της ημέρας θα ενεργοποιήσουν το σώμα να αρχίσει να αλλάζει τρίχωμα. Πολλοί σκύλοι, βέβαια, μένουν εντός σπιτιού τις ημέρες μας και έτσι είναι εκτεθειμένοι σε αρκετές ώρες τεχνικού φωτός. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν τρίχωμα όλο το έτος.

Η σπουδαιότητα της Διατροφής Προκειμένου να αυξήσετε τη δυνατότητα του σκύλου σας να αναπτύξει και να διατηρήσει υγιές δέρμα και λαμπερό τρίχωμα χρειάζεται να του παρέχεται το κατάλληλο περιβάλλον και βέβαια την κατάλληλη διατροφή. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την κατάσταση του δέρματος και την ανάπτυξη/παραγωγή του τριχώματος. Μεταξύ αυτών των θρεπτικών συστατικών περιλαμβάνονται οι πρωτεϊνες, τα λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία. Εάν τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά δεν βρίσκονται σε επάρκεια τότε θα παρατηρηθούν τα σημάδια αυτής της έλλειψης όπως: τρίχωμα θαμπό και ξηρό καθώς και απώλεια της ελαστικότητάς του και «αραίωμα». Πρωτεΐνες Μέχρι και το 30% των αναγκών σε πρωτεΐνες του κατοικιδίου σας χρησιμοποιούνται για το δέρμα του και το τρίχωμά του.

Το τρίχωμα αποτελείται κατά 95% από πρωτεΐνες. Σε μερικές φυλές σκύλων η συνδυασμένη ανάπτυξη του συνόλου του τριχώματος στο σώμα τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30 μέτρα την ημέρα! Μία υψηλής ποιότητας πηγή πρωτινής στη διατροφή τους μ όλα τα απαραίτητα αμινοξέα(δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών) είναι αναγκαία για να διασφαλίσει ότι το τρίχωμα μπορεί να μεγαλώσει χωρίς να περιορίζεται από μία δίαιτα φτωχή σε πρωτεϊνες. Όλες οι «συνταγές» Eukanuba παρέχουν το ακριβές επίπεδο και την ποιότητα πρωτεΐνης ανταποκρινόμενες στις «αυστηρές» απαιτήσεις του δέρματος και του τριχώματος του κατοικιδίου σας. Βιταμίνες και Μεταλλικά στοιχεία Οι Βιταμίνες Α, Ε, C, η βιοτίνη και η ριβοφλαβίνη καθώς και μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι αναγκαία για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος. Η ακριβής ισορροπία σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία(χαλκού ψευδαργύρου κ.α.) είναι χαρακτηριστικό της διατροφής Eukanuba.

Λίπη και Λιπαρά Οξέα Τα λίπη και τα λιπαρά οξέα έχουν επίσης σημαντική επίδραση στην κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος και πρέπει να υπάρχουν στην κατάλληλη δοσολογία και με την απαραίτητη αναλογία. Τα λίπη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τους σκύλους. Τα λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται ως δομικά συστατικά των ορμονών και ενσωματώνονται στη κυτταρική μεμβράνη. Μερικά λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούνν από τον οργανισμό(βασικά λιπαρά οξέα) και για αυτό πρέπει να περιέχονται στη διατροφή. Και οι σκύλοι και οι γάτες έχουν ανάγκη λινολεϊκού οξέως ενώ οι γάτες έχουν επίσης ανάγκη αραχιδονικού οξέως. Τα λίπη επίσης αυξάνουν τη γευστικότητα του φαγητού ενώ είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα Τα λιπαρά οξέα μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε φυτικές και ζωικές πηγές( ηλιέλαιο, λίπος από κοτόπουλο, χοιρινό λίπος) και τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα ψάρια και σε επιλεγμένα φυτικά έλαια( πχ λιναρόσπορος). Όλα τα βασικά λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των Ωμέγα-6 και για αυτό είναι απαραίτητα στη διατροφή του σκύλου σας. Ωστόσο είναι γνωστό ότι επιδρούν «θετικά» σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις του οργανισμού σε περιστασιακά γρατζουνίσματα, πληγές, δαγκώματα, παράσιτα ή αλλεργικές καταστάσεις.

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν την τάση να μειώνουν τις φλεγμονές ενώ σε αρκετά ζώα μειώνουν τη φαγούρα που σχετίζεται με τον ερεθισμό του δέρματος και του τριχώματος. Υψηλά επίπεδα Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έχουν παρενέργειες όπως η μεταβολή της πηκτικότητας του αίματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία. Ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι για το πόσα λιπαρά οξέα συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή αλλά η αναλογία ανάμεσα στα Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ιδανική αναλογία στη διατροφή είναι μεταξύ 5:1 και 10:1. Στη σωστή αναλογία διατηρείται η υγρασία του δέρματος, υποστηρίζεται η φυσιολογική διαδικασία επούλωσης και το τρίχωμα θα αναπτύσσεταιι κανονικά. Όλα τα προϊόντα Eukanuba παρέχουν την ιδανική ισορροπία σε Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το μοναδικό αυτό χαρακτηριστικό το προϊόντων Eukanuba ονομάζεται Coat Science 6:3. Tαίστε το σκύλο σας «νέα» Eukanuba με Coat Science 6:3 και το αποτέλεσμα θα είναι πλούσιο και λαμπερό τρίχωμα μέσα σε διάστημα 6 εβδομάδων. Το καλύτερο σημάδι εξαιρετικής υγείας!

Τα πάντα για το λούσιμο

8 βήματα που δεν πρέπει να αμελείτε. Όλοι νομίζουμε πως ξέρουμε να μπανιάρουμε το ζωάκι μας, επειδή μάθαμε να πλένουμε τον εαυτό μας. Όμως οι ανάγκες του διαφέρουν από τις δικές μας, όπως και τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιούμε. Κάθε πότε να τον πλένουμε; Από ποια ηλικία ξεκινάμε; Τι ισχύει για τις γάτες και τα κουτάβια; Το λούσιμο είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό στην περιποίηση του κάθε τριχωτού μας φίλου. Έτσι, θα ξεκινήσουμε περιγράφοντας τα βήματα που θα πρέπει κάθε ιδιοκτήτης να ακολουθεί κάθε φορά, που ετοιμάζεται να πλύνει το ζωάκι του. Ξεκινάμε με κάποιες ξεχωριστές λεπτομέρειες για κάποιες ειδικές κατηγορίες.

ΚΟΥΤΑΒΙΑ

Τα κουταβάκια πρέπει να ξεκινήσουν τα πρώτα τους μπάνια από τον πέμπτο μήνα, ή και αργότερα, αφού έχουν τελειώσει από τους εμβολιασμούς. Πιο πριν, είναι πολύ ευαίσθητα, για αυτό αποφεύγουμε να τα βρέχουμε χωρίς πραγματικό λόγο. Θα ήταν προτιμότερο φυσικά το πρώτο μπάνιο να γίνει από κάποιον επαγγελματία groomer, γιατί η πρώτη του φορά είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα καλλωπιστική του φροντίδα. Τα κουταβάκια πρέπει να κάνουν μπάνιο μόνο με επαγγελματικά σαμπουάν για κατοικίδια και φυσικά με προϊόντα ειδικά για κουτάβια. Επίσης, ποτέ δε χρησιμοποιούμε «ντιπς» στα κουτάβια (εμβάπτιση σε ειδικό διάλυμα), όπως το SEBACIL (φάρμακο για την καταπολέμηση τσιμπουριών και ειδικά των ψύλλων) πριν γίνουν δέκα μηνών. Ακόμα και μετά την ηλικία των δέκα μηνών τέτοιου είδους φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με τη συναίνεση κτηνιάτρου και προσέχοντας να τηρούμε στην εντέλεια την προκαθορισμένη δοσολογία. Γι’ αυτό ζητάτε πάντα τη γνώμη και του groomer πριν χρησιμοποιήσετε κάτι τέτοιο. Μπορεί να υπάρχει, εναλλακτικά, για το ίδιο πρόβλημα κάποιο σαμπουάν και γενικά προϊόντα πιο ακίνδυνα για το σκυλάκι σας. Τα υπόλοιπα βήματα είναι τα ίδια που ισχύουν για όλες τις ηλικίες και τα περιγράφω παρακάτω.

ΓΑΤΕΣ

Κάνουμε μπάνιο το γατάκι μας όπως και το σκυλάκι μας μετά από τον πέμπτο μήνα και όσο πιο αραιά γίνεται. Συνήθως το μπάνιο είναι πιο αναγκαίο για μακρύτριχες γατούλες όπως η Περσίας, επειδή το τρίχωμα λερώνεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Το πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρει ο ιδιοκτήτης είναι ότι σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιούμε στη γάτα κάποιο άλλο σαμπουάν εκτός από τα ειδικά επαγγελματικά που υπάρχουν κατάλληλα για γάτες. Αν κάνετε μπάνιο τη γάτα με κάποιο προϊόν που δεν είναι εξειδικευμένο γι’ αυτήν, κινδυνεύετε να τη χάσετε από αλλεργικό σοκ. Οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες στο θέμα μπάνιο. Επίσης, σε καμιά περίπτωση δε χρησιμοποιούμε «ντιπς» σαν αυτά που περιέγραψα πριν από λίγο για τα κουτάβια. Δε χρησιμοποιούμε ποτέ φάρμακα σαν το SEBACIL σε γάτες.

ΕΓΚΥΑ ΖΩΑ

Πάντα με προσοχή και μόνο αν είναι εντελώς απαραίτητο πλένουμε ένα έγκυο ζώο και φυσικά και πάλι δε χρησιμοποιούμε ποτέ κανένος είδους «ντιπ».

8 συμβουλές για όλα τα ζώα:

1. Πριν το πάμε στο μπάνιο, πρέπει να διαλέξουμε σαμπουάν. ΔΕΝ το λούζουμε με ανθρώπινο σαμπουάν ή αφρόλουτρο (ούτε με Johnson’s baby shampoo). Διαλέγουμε ένα πολύ καλής ποιότητας επαγγελματικό σαμπουάν κατάλληλο για τη φυλή, το χρώμα του τριχώματος, την ποιότητα της τρίχας και τη δερματική κατάσταση του ζώου μας, έχοντας συμβουλευτεί πιο πριν τον groomer μας. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στο σαμπουάν για τη διάλυσή του. Τα περισσότερα επαγγελματικά σαμπουάν πρέπει να διαλύονται σε ένα μπουκαλάκι με νερό πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, όταν αναγράφεται ότι η διάλυση είναι 1:15 σημαίνει ότι σε ένα μπουκάλι νερό βάζουμε μόλις 1 όγκο σαμπουάν για 15 όγκους νερό. Γι’ αυτό συνήθως ένα τέτοιο μπουκάλι σαμπουάν κρατάει πάρα πολύ καιρό αν το χρησιμοποιείτε σωστά και είναι καλό να συμβουλεύεστε τον groomer για κάθε διαφορετικό σκεύασμα.

2. Χτενίζουμε πολύ καλά το τρίχωμα του ζώου για να μην υπάρχουν κόμποι πριν το μπάνιο. Είναι πολύ βασικό αυτό το κομμάτι, γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι χτενίζουμε το ζωάκι μόνο μετά το μπάνιο. ΠΟΤΕ όμως δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Αν βρέξουμε ένα ζωάκι με κόμπους δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμπερδευτούν μετά και το καημένο θα καταλήξει το κλασικό «στουπί». Άρα πολύ καλό βούρτσισμα πριν το μπάνιο, πάντα χρησιμοποιώντας την κατάλληλη βούρτσα ανάλογα με τη φυλή του, έχοντας και πάλι συμβουλευτεί τον groomer μας.

3. Καθαρίζουμε εξωτερικά τα αυτιά με λίγο βαμβάκι και ένα καθαριστικό κατάλληλο για να τα ελέγξουμε για τυχόν προβλήματα. Καλό είναι να κοιτάμε, που και που, τα αυτιά του ζώου μας, που συνήθως τα παραμελούμε. Έπειτα τοποθετούμε βαμβάκια μέσα στα αυτιά (όχι πολύ μικρά και ούτε βαθιά) για να εμποδίσουμε το νερό να μπει μέσα. Αν δε μας το επιτρέπει, προσπαθούμε κατά τη διάρκεια του μπάνιου να κρατήσουμε τα αυτιά προς τα κάτω και κλειστά. Αν δεν προσέξουμε και μπει νερό το ζωάκι κινδυνεύει από ωτίτιδες.

4. Αν το ζωάκι το πλένουμε μόνοι, χωρίς βοήθεια, καλό είναι από πριν να έχουμε γύρω μας ότι μας χρειάζεται - σαμπουάν, βαμβάκια, πετσέτα - για να μη χρειαστεί να απομακρυνθούμε από την μπανιέρα και να το αφήσουμε μόνο του. Υπάρχει κίνδυνος, στην προσπάθειά του να πηδήξει έξω, να γλιστρήσει και να τραυματιστεί. Επίσης, ελέγχουμε ότι δεν κινδυνεύει να σφηνώσει κάποιο νύχι του ζώου στο σιφόνι της μπανιέρας ή της ντουζιέρας και σπάσει ή να τραυματιστεί.

5. Ρυθμίζουμε το νερό σε μια χλιαρή θερμοκρασία και αρχίζουμε να βρέχουμε το ζωάκι, ξεκινώντας από το λαιμό. Ακολουθεί το κεφάλι και το υπόλοιπο το σώμα. Ξεκινάμε πάντα από το λαιμό, γιατί στην περίπτωση που το ζωάκι έχει ψύλλους, θα τους εμποδίσουμε να τρέξουν προς το κεφάλι.

6. Σαπουνίζουμε το ζωάκι, αρχίζοντας πάλι από το λαιμό με το σαμπουάν και τρίβουμε καλά ανάποδα από το τρίχωμα για να εισχωρήσει καλύτερα το προϊόν. Ξεβγάζουμε και ελέγχουμε αν χρειάζεται και δεύτερο χέρι. Αν ναι, δε χρειάζεται να ξεβγάλουμε το πρώτο χέρι πολύ καλά. Ξανατρίβουμε το ζωάκι και το δεύτερο χέρι το ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά. Δεν πρέπει να μείνουν υπολείμματα σαμπουάν πάνω στο ζωάκι, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί δερματικό και να αρχίσει να ξύνεται, και να ματώσει. Επίσης, ανάλογα με το τρίχωμα που έχει το ζωάκι μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια μαλακτική κρέμα για να βοηθήσουμε στο χτένισμα, ειδικά σε μακρύτριχα σκυλάκια, τύπου Maltese.

7. Βγάζουμε το ζωάκι από την μπανιέρα ή την ντουσιέρα και το σκουπίζουμε καλά. Προτιμάμε να το στεγνώσουμε με κάποιο πιστολάκι - στην πρώτη σκάλα, για να μην του ρίχνουμε πολύ ζεστό αέρα, ειδικά στα μάτια. Το χτενίζουμε, στο ενδιάμεσο, για να διατηρούμε το τρίχωμα χωρίς κόμπους. Τέλος βάζουμε, αν θέλουμε, μια κολόνια ειδική για σκυλάκια ή γατάκια. Πότε δε βάζουμε τη δική μας κολόνια στο ζωάκι μας - θα καταλήξει με δερματικά.

8. Και δεν ξεχνάμε το πιο βασικό, το σκυλάκι μας δε χρειάζεται μπάνιο κάθε εβδομάδα. Μπάνιο καλό είναι να κάνει περίπου μια φορά το μήνα. Το συχνό λούσιμο καταστρέφει τα φυσικά έλαια του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου, προκαλεί αυτήν την ενοχλητική σκυλίσια μυρωδιά, που πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν και οδηγεί σε δερματικές παθήσεις. Πάνω από όλα, προτιμήστε την επαγγελματική φροντίδα του groomer σας, ειδικά αν πρόκειται για δύσκολες περιπτώσεις όπως κόμποι στο τρίχωμα, δερματικές παθήσεις και ανάγκη για συχνό λούσιμο.

Από τη Φλώρα Σαρτζετάκη

Σκύλος στο αυτοκίνητο.

Αν ο σκύλος σας ζαλίζεται στο αυτοκίνητο είναι συνήθως από στρες ή επειδή προσπαθεί να παρατηρήσει τα αντικείμενα που περνάνε δίπλα του με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο σκύλος δε γνωρίζει τι είναι αυτό που κάνει τόσο θόρυβο, δεν αφήνει ίχνη, παίρνει τη γη κάτω από τα πόδια του και τον διακτινίζει χωρίς να του δίνει την ευκαιρία να μελετήσει τη διαδρομή και τις συνδετικές μυρωδιές. Για να μη μισήσει το αυτοκίνητο μπορείτε όμως να πάρετε τα μέτρα σας:

* Εξοικειώστε τον σταδιακά :βάλτε τον μέσα μερικές φορές για λίγα μόνο λεπτά, χωρίς να ανάψετε τη μηχανή.

* Στις πρώτες διαδρομές επιλέξτε ευχάριστους κοντινούς προορισμούς (όχι κατευθείαν τον κτηνίατρο!) και φροντίστε ο σκύλος να είναι νηστικός και να έχει κάνει την ανάγκη του (όπως πάντα, αργότερα, στα μεγάλα ταξίδια).

* Φροντίστε να κάθεται πάντα σε σκιά, να μη ζεσταίνεται και να υπάρχει καλός αερισμός.

* Η ασφαλέστερη θέση για το σκύλο (για να μην εκσφενδονιστεί στο παρμπρίζ ή στο κεφάλι σας σε κάποιο απότομο φρενάρισμα) είναι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, σε ειδικό κουτί μεταφοράς (εκεί δε θα ζαλίζεται) ή πίσω από ειδικό κιγκλίδωμα.

* Αν θέλετε να ταξιδεύει… σαν άνθρωπος φορέστε του την ειδική ζώνη ασφαλείας για σκύλους ή(τουλάχιστον) επιβραβεύστε τον όταν είναι ξαπλωμένος στο πίσω κάθισμα.

* Η μεγάλη ζαλάδα έρχεται συνήθως από την προσπάθεια του ζώου να εστιάσει πάνω στα αντικείμενα που περνάνε ταχύτατα από τα πλευρικά παράθυρα. Μην τον αφήνετε να κοιτάει ΠΟΤΕ στο πλάι. Προτρέψτε τον να βλέπει μόνο μπροστά. Αν είναι ανεπίδεκτος, τοποθετείστε στα πλευρικά τζάμια τα ειδικά σκίαστρα με βεντούζα και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα. Αυτά μειώνουν τον ήλιο που τον ζαλίζει και ταυτόχρονα δουλεύουν σαν παρωπίδες, εμποδίζοντας την πλευρική θέα και υποχρεώνοντάς τον να χαζεύει μόνο εμπρός (λειτουργεί άριστα και για παιδάκια!).

* Για μεγάλα ταξίδια ζητείστε από τον κτηνίατρο να σας προτείνει κάποιο ειδικό χαπάκι για τη ζαλάδα του. Αφού εξοικειωθεί, το ταξίδι με αυτοκίνητο θα είναι για αυτόν χαρά μεγάλη αφού θα το έχει συσχετίσει με ευχάριστους προορισμούς, βόλτες, εκδρομές, μπάνια στη θάλασσα. Η αρνητική πλευρά αυτής της εξέλιξης θα είναι πως θα έχετε χάσει άλλη μια δικαιολογία για να τον αφήνετε μόνο στο σπίτι, επειδή τάχα στο αυτοκίνητο ζαλίζεται...

Από την Κλέα Μοριανού

Πνίχτες & λεκτικά κολάρα

Τη στιγμή που στην Αγγλία περνάει στη νομοθεσία η πλήρης απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών κολάρων, στη χώρα μας φοριούνται πολύ, σε ζώα κάθε ηλικίας και φυλής. Πνίχτες- αλυσιδάκια ή κολάρα με καρφιά αντικαθιστούν τα υφασμάτινα, «για ομορφιά», κι ας μιλάνε όλοι για θετικές μεθόδους εκπαίδευσης. Χάος; Η βία ξεκινά από το σπίτι. Όταν επισκέπτονται τη σχολή μου η πρώτη ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι: «Τα χτυπάτε; Τα βασανίζετε; Γιατί εγώ δε θέλω βία στην εκπαίδευση του σκύλου μου.» Άλλοι πάλι, όταν μαθαίνουν ότι είμαι εκπαιδευτής σκύλων και είναι από άσχετους χώρους που δε γνωρίζουν, μου δηλώνουν ότι δεν εκπαίδευσαν ποτέ τα σκυλιά τους γιατί γνωρίζουν καλά ότι οι εκπαιδευτές τα βασανίζουν για να μάθουν.

Όταν ρωτάω εγώ αν το έχουν δει οι ίδιοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιων που έχουν πέσει σε κακούς συναδέλφους, όλοι το έχουν ακούσει ή τους το έχει πει κάποιος. Όμως όλοι αυτοί «οι υποτιθέμενοι γνώστες» αυτής της κατάστασης, στα δικά τους σκυλιά έχουν χρησιμοποιήσει εφημερίδα, βίτσα, παντόφλες κλπ. και ισχυρίζονται ότι αφού αυτοί χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους, ο εκπαιδευτής σίγουρα χρησιμοποιεί τα χειρότερα. Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που ενώ ενδιαφέρονται για ήπιες μορφές εκπαίδευσης, οι ίδιοι κρύβουν ότι έχουν χτυπήσει το σκύλο τους, οι άλλοι λένε ότι «σιγά δεν είναι ξύλο αυτό, δεν το σκότωσα κιόλας» και κάποιοι άλλοι λένε ότι του έβαζαν τον αγκαθωτό πνίχτη «για να μην τραβάει». Δεν το χρησιμοποιούσαν. Απλά, του το φόραγαν. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι δεν έχουν χτυπήσει το σκύλο τους ή δεν του έχουν φορέσει πνίχτες και δεν έχουν πειραματιστεί οι ίδιοι ή κάποιος φίλος τους «που ξέρει από σκύλους».

Η ανάγκη για πνίχτη ξεκινά από το σπίτι. Έχουμε και τις περιπτώσεις ενήλικων σκύλων 1,5 και 2 ετών, τα οποία είτε τραβάνε σαν άλογα είτε την κοπανάνε είτε καυγαδίζουν με άλλα σκυλιά είτε θέλουν να φάνε όλον τον κόσμο και η πρώτη κουβέντα των ιδιοκτητών τους είναι «εγώ θέλω να τον κυκλοφορώ μέσα στην πόλη ελεύθερο, να μη φορέσει ποτέ πνίχτη και η εκπαίδευσή του να είναι θετική και να γίνει με χαδάκια. Αυτά τα σκυλιά μπορεί να μην κοινωνικοποιήθηκαν ποτέ ή να είναι σκυλιά με φοβίες, που δεν ασχοληθήκαμε ποτέ να τις ξεπεράσουν ή σκυλιά που δεν τους έβαλε ποτέ κανένας κάποιο όριο στη συμπεριφορά τους και έγιναν ανεξέλεγκτα ή ζώα που κακοποιήθηκαν από τους ιδιοκτήτες και, καμιά φορά, από εκπαιδευτές. Όταν λοιπόν αναφέρεις σε κάποιον ιδιοκτήτη, ότι η απασχόλησή σου με το σκύλο είναι περισσότερο θεραπεία στα προβλήματά του και λιγότερο εκπαίδευση και ότι ίσως, αφού εξαντλήσεις όλες τις άλλες μεθόδους, να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις μαζί του κάποιο από αυτά τα εργαλεία, μερικοί παθαίνουν υστερία - τα θεωρούν βάρβαρα. Βάρβαρο είναι για αυτούς να κυκλοφορεί ο σκύλος τους με φίμωτρο, ενώ αν ο σκύλος τους κομματιάσει κανένα άλλο σκύλο ή αν δαγκώσει κάποιον άνθρωπο δεν έχει τόση σημασία; Πνίχτη σε κουτάβι;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο πνίχτης-αλυσιδάκι σε κουτάβια μέχρι 7-8 μηνών από το πρώτο μάθημα είναι έγκλημα. Συνήθως, το χρησιμοποιούν ιδιοκτήτες αφεντικών ή εκπαιδευτές που μάθανε μέσα από βιβλία ή ξύπνησαν μία μέρα και δήλωσαν εκπαιδευτές. Γρήγορα αποτελέσματα και σε λίγα μαθήματα, δηλαδή να πάρουμε τα λεφτά μας να φύγουμε και μετά από δύο μήνες φταίει ο ιδιοκτήτης που δεν ακούει ο σκύλος. Στις περιπτώσεις αυτές αντί ο εκπαιδευτής να εκπαιδεύσει σκύλο και ιδιοκτήτη να γίνουν ομάδα, εκπαιδεύει τον ιδιοκτήτη να τραβολογάει το σκύλο. Και δεν πρέπει να παραβλέψουμε τον κίνδυνο τραυματισμού του σκύλου από άτσαλο τράβηγμα ούτε το τσάκισμα της ψυχολογίας του ζώου, κάτι που συμβαίνει τις πιο πολλές φορές. Πνίχτη μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Αργότερα, μπορεί να λειτουργήσει σαν μέσο διόρθωσης σε λάθη συμπεριφοράς ή να μπει σε κάποια φάση εκπαίδευσης ώστε να βοηθήσει σε ειδικές περιπτώσεις όπως μικρά παιδιά με σκύλους μεγάλων φυλών με ζωηρό χαρακτήρα ή ηλικιωμένους ιδιοκτήτες ή ενήλικους σκύλους που ξεκινάνε σε μεγάλη ηλικία εκπαίδευση και έχουν μάθει να κυριαρχούν. Μπορεί να υπάρχει μόνιμα στη βόλτα του σκύλου, αλλά όλα αυτά μόνο αφού εξαντλήσουμε όλους τους άλλους τρόπους και ΠΑΝΤΑ με την καθοδήγηση ενός σοβαρού επαγγελματία εκπαιδευτή. Ο πνίχτης δεν είναι λύση για να μην τραβάει. Προσοχή στα Pet Shop και σε όσους εύκολα προτείνουν τον πνίχτη σαν λύση και φάρμακο «για να μην τραβάει ο σκύλος σας». Ο πνίχτης μπαίνει και μέσα σε λίγες μέρες ο σκύλος τον έχει συνηθίσει και βρισκόμαστε πάλι στα ίδια.

Την περίπτωση των ιδιοκτητών που τους αρέσει να φοράνε πνίχτη στο σκύλο τους για αισθητικούς λόγους γιατί το έχω ακούσει και αυτό, δεν τη σχολιάζω. Το αγκαθωτό μεταλλικό κολάρο Οι λόγοι χρήσης του είναι περίπου οι ίδιοι που ισχύουν για το αλυσιδάκι σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπως σε σκυλιά με έντονη επιθετική συμπεριφορά και μόνο με οδηγίες και προετοιμασία από έμπειρο επαγγελματία εκπαιδευτή. Παρότι ο κίνδυνος τραυματισμού από λάθος τράβηγμα είναι μεγάλος πολλοί ιδιοκτήτες αφήνουν το κολάρο μόνιμα στο λαιμό του σκύλου, οπότε συνήθως δημιουργείται πληγή καθώς και κακώσεις. Σε όσα σκυλιά δεν είναι απαραίτητο αυτό το μέσο, πρόκειται για στυγνό βασανισμό που καταστρέφει την ψυχολογία του σκύλου και χαλάει τη σχέση του με τον ιδιοκτήτη του.

Ο σκύλος βγάζει πολλές φοβίες και ανασφάλειες και ενίοτε δαγκώνει ακόμα και το αφεντικό του καθώς γίνεται αντιδραστικός στα επίπονα τραβήγματα. Και αυτό το προτείνουν pet shop και ξερόλες φίλοι. Μάλιστα κάποιοι ανεύθυνοι εκπαιδευτές εκπαιδεύουν ΟΛΑ τα σκυλιά σε ΟΛΕΣ τις ηλικίες με το κολάρο αυτό. Και εδώ έχουμε ανόητους ιδιοκτήτες, οι οποίοι τα φοράνε για ομορφιά και πολλές φορές με τα αγκάθια προς τα έξω με την πρόφαση ότι αν τσακωθεί ο σκύλος τους με κάποιον άλλο να μην μπορεί ο άλλος να του δαγκώσει το λαιμό. Το ηλεκτρικό κολάρο Από τότε που τα ηλεκτρικά κολάρα φθήνυναν και άρχισαν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο αποκτήσαμε πολλά περισσότερα προβληματικά σκυλιά. Όσοι το χρησιμοποιούν - στις περισσότερες περιπτώσεις - δεν ξέρουν γιατί και πώς. Για αυτούς η λογική είναι «Δεν ακούς; Θα σου τραβήξω ένα ηλεκτροσόκ και θα μάθεις εσύ!».

Το κολάρο ΔΕΝ είναι μέσο τιμωρίας ή εκδίκησης του ιδιοκτήτη. Είναι μέσο εκπαίδευσης, προκειμένου να διορθώσεις κάτι που ήδη ξέρει ο σκύλος και είναι το τελευταίο χαρτί του εκπαιδευτή. Για να το χειριστεί κάποιος πρέπει να έχει: - Άριστη γνώση της ψυχολογίας του σκύλου - Εμπειρία στην εκπαίδευση - Τη συναίνεση και τη συνεργασία του ιδιοκτήτη - Να έχει προετοιμάσει το σκύλο για αυτό - Να ξέρει να χειρίζεται το συγκεκριμένο εργαλείο - Να έχει εξαντλήσει όλες τις άλλες μεθόδους (παιχνίδι, χάδια, συνεχή επανάληψη, αμοιβή με τροφή) - Να το χρησιμοποιήσει για λίγο και δραστικά. Εφαρμογή μπορεί να έχει σε προβληματικά σκυλιά, κοπανατζήδες ή σε σκυλιά που έχουν γίνει συχνά επικίνδυνα για τους γύρω τους. Ένα σκυλί που εκπαιδεύεται μόνο με ηλεκτρικό κολάρο παρουσιάζει στην αρχή ένα υπάκουο σκυλί αλλά σαφώς πιεσμένο.

Έχουμε ένα εικονικό και γρήγορο αποτέλεσμα, όμως με τον καιρό το ζώο βγάζει όλη αυτήν την ταλαιπωρία με φοβίες και νευρωτισμούς, που θα του μείνουν για όλη του τη ζωή. Εδώ ο τραυματισμός είναι ψυχικός και τις περισσότερες φορές μη ιάσιμος. Για την αποφυγή φόλας; Αποτελεί κακή επιλογή η χρήση του ηλεκτρικού κολάρου για αποφυγή φόλας σε νεαρά σκυλιά. Το κουτάβι μετά από μερικά ηλεκτροσόκ τρομάζει και για λίγες ημέρες δεν τρώει από κάτω. Σύντομα, λόγω ηλικίας και λαιμαργίας, το ξεχνάει και το μόνο που του μένει είναι ο φόβος αλλά συνεχίζει να τρώει από κάτω. Στις μικρές ηλικίες, οι σκύλοι δεν επιτρέπεται να βασανίζονται για κανένα λόγο με το ηλεκτρικό κολάρο αλλά και στις μεγάλες μόνο για πολύ ειδικό λόγο. Αυτόματα ηλεκτρικά κολάρα Αυτά προκαλούν το ηλεκτροσόκ από μόνα τους, με έναν αισθητήρα που έχουν, κάθε φορά που ο σκύλος γαβγίζει.

Τα πουλάνε τα μαγαζιά κατά κόρον και πολλές φορές έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα με τα απανωτά ηλεκτροσόκ στα σκυλιά, με αποτέλεσμα αντί να γίνονται καλύτερα να γίνονται νευρωτικά. Και εδώ έχουμε σκυλιά που βγάζουν νευρωτισμούς - τα οποία σε ανύποπτο χρόνο μπορούν να γίνουν επιθετικά και επικίνδυνα ακόμη και προς τους ιδιοκτήτες τους. Γιατί υπάρχουν τέτοια αξεσουάρ; Τα κολάρα και οι πνίχτες χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια σε χώρες του εξωτερικού με παράδοση στην εκπαίδευση και μελέτη της ψυχολογίας του σκύλου και η χρήση τους είναι θεμιτή, αρκεί να είναι για το καλό του σκύλου. Με τα μέσα αυτά πολλά σκυλιά έχουν γλυτώσει την ευθανασία ή την εγκατάλειψή τους σε μία ταράτσα ή σε κάποιο εργοστάσιο «λόγω επικίνδυνης συμπεριφοράς». Όμως είναι καλύτερα να φροντίζουμε το σκύλο μας πριν φθάσουμε σε προβληματική συμπεριφορά και χρειαστούμε αυτά τα μέσα. Επίσης, είναι σημαντικό να μην τα χρησιμοποιούμε χωρίς να ξέρουμε, γιατί μπορούμε ΚΑΙ με αυτά να φτάσουμε σε σκυλιά για ευθανασία ή εγκατάλειψη στην ταράτσα! Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις οι πνίχτες χρησιμοποιούνται είτε γιατί δεν υπάρχει γνώση και εμπειρία είτε γιατί αναζητείται το γρήγορο αποτέλεσμα και το εύκολο χρήμα.

Aπό τον εκπαιδευτή Θοδωρή Τριάντη

Πώς θα λερώνει μόνο έξω ο σκύλος μου;

Πρόκειται για τη σημαντικότερη απορία κάθε πρωτάρη αφέντη και για τον κυριότερο, ίσως λόγω εγκατάλειψης ή επιστροφής του κουταβιού. Και ενώ τα πράγματα θα ήταν πολύ ευκολότερα, τουλάχιστον ως προς την τουαλέτα του, αν ο πρώτος μας σκύλος ήταν ενήλικος, συνεχίζουμε να επιμένουμε με μανία σε κουτάβια. Ας μάθουμε τουλάχιστον πως θα τους μάθουμε να λερώνουν μόνο έξω. Αναμφισβήτητα, ακόμα και αν έχετε την τύχη το κουτάβι σας να είναι ήδη εκπαιδευμένο για να λερώνει έξω, αυτό ισχύει για το χώρο όπου ζούσε μέχρι σήμερα. Φτάνοντας στο νέο του σπίτι, θα χρειαστεί μια περίοδο προσαρμογής στη δική σας ρουτίνα και στο νέο χωροταξικό σχέδιο – πού δηλαδή επιτρέπεται να λερώνει, πού να παίζει, πού να ανεβαίνει, πού να κοιμάται, κλπ. Η εκπαίδευση του κουταβιού να λερώνει στο μέρος της δικής σας επιλογής αποτελεί το πρώτο και πιθανότατα το πιο κρίσιμο κομμάτι της εκπαίδευσης.

9 συμβουλές για να λερώνει «σωστά»

1. Η καλύτερη μέθοδος είναι να βγάζετε το κουτάβι σας έξω για λίγο

α) μετά από κάθε γεύμα,

β) κάθε φορά που ξυπνάει,

γ) όποτε πίνει πολύ νερό,

δ) μετά από κάθε παιχνίδι. Πρόκειται για προβλέψιμες στιγμές που το εντεράκι και η κυστούλα είναι γεμάτα. Παρατηρείστε τη σχέση που έχει το λέρωμα του δικού σας κουταβιού με τις δραστηριότητες αυτές.

2. Ταΐστε το κουτάβι σας σε προγραμματισμένες ώρες και αποφύγετε τους μεζέδες ανάμεσα στα γεύματα, κατά το δυνατόν. Αν έχει συνεχώς πρόσβαση σε φαγητό και νερό θα είναι πολύ δυσκολότερο να προβλέψετε τη στιγμή που θέλει να ξαλαφρώσει.

3. Αποφύγετε τα ατυχήματα βγάζοντας το κουτάβι έξω πριν συμβεί το κακό. Συνήθως τα κουτάβια έχουν ανάγκη να λερώνουν κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, στην αρχή. Όσο οι μήνες περνάνε, τόσο καλύτερα ελέγχει και το κουτάβι την ουροδόχο κύστη του.

4. Φροντίστε να αναγνωρίσετε έγκαιρα τα σήματα προειδοποίησης: κύκλοι γύρω από μια περιοχή, απότομο κάθισμα, κλαψούρισμα, μύρισμα του πατώματος, υπερβολική δραστηριότητα (ενθουσιασμός), ξαφνική εξαφάνιση από το χώρο ή πορεία προς την πόρτα (ή την μπαλκονόπορτα). Οδηγείστε το άμεσα έξω. Ακόμα κι αν δεν ήσασταν αρκετά γρήγοροι αυτήν τη φορά, θα πρέπει να το βγάλετε έξω για να τελειώσει ότι ξεκίνησε.

5. Ο περιορισμός σε ένα ελεγχόμενο μικρό χώρο, πχ. σκυλίσιο πάρκο ή μεταλλικό κλουβί, βοηθά και ιδιαίτερα τις ώρες που δεν μπορείτε να παρατηρείτε τα προειδοποιητικά του σήματα. Σε μικρούς χώρους το κουτάβι αποφεύγει να λερώσει και ειδικά σε αυτόν που θεωρεί «σπίτι του». Έτσι, αρχίζει αναγκαστικά να εξασκεί την κυστούλα του στο να κρατιέται. Εσείς εύκολα μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά τις προβλέψιμες στιγμές (μετά το φαγητό, μόλις ξυπνάει, όποτε πίνει πολύ νερό, μετά από παιχνίδι) και να το εναποθέσετε στο έδαφος κατευθείαν στο επιθυμητό μέρος για ξαλάφρωμα.

6. Ιδανικά βγάλτε το βόλτα, το αργότερο 15 λεπτά μετά κάθε γεύμα. Οδηγείστέ το στο ίδιο σημείο κάθε φορά. Αν είναι πολύ μωρό για να περπατά με λουρί, κουβαλήστε το έξω σε ένα ασφαλές, περιφραγμένο μέρος. Καθίστε κοντά του και παίξτε ή χαϊδέψτέ το.

7. Επαινέστε το άμεσα, με την ολοκλήρωση του «έργου». Ένα εύγευστο μεζεδάκι, κάθε φορά που λερώνει στο σωστό μέρος μπορεί να ενισχύσει την επιθυμητή συμπεριφορά (αρκεί να το κάνετε άμεσα και όχι αφού επιστρέψετε μέσα στο σπίτι). Σταδιακά μειώστε τις φορές που το επιβραβεύετε με μεζέ, μέχρι να σταματήσετε τα δωράκια, με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.

8. Μη σας ξεγελάει το γεγονός πως έτυχε να τα κάνει όλα σωστά τις πρώτες εβδομάδες. Αρχίστε τώρα την εκπαίδευση μέχρι να μη γίνεται κανένα ατύχημα, ακόμα και αν σας φαίνεται βαρετό. Είναι πραγματικά πολύ κρίσιμο, να το κάνει πάντα σωστά.

9. Τα ατυχήματα είναι αναμενόμενα όσο μαθαίνει. Μη χάνετε το κουράγιο και την ψυχραιμία σας. Αν θυμώσετε θα μπερδέψετε το κουτάβι. Καλύτερα να σκεφτείτε με ηρεμία γιατί την πατήσατε ΚΑΙ αυτήν τη φορά για να διορθώσετε τη δική σας αντίδραση και να προλάβετε το επόμενο ατύχημα.

10. Ψυχραιμία γιατί...

• Αν το τιμωρήσετε επειδή λέρωσε μέσα στο σπίτι, ίσως το παρεξηγήσει και αποφεύγει να λερώνει όσο είστε παρόντες. Είναι δύσκολο για ένα κουτάβι να συσχετίσει το λέρωμα ΜΕΣΑ στο σπίτι με τιμωρία. Όμως εύκολα θα συσχετίσει την τιμωρία με την παρουσία του «τιμωρού» - τη δική σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε προβληματική συμπεριφορά, όπως φόβο για το αφεντικό.

• Αν το κουτάβι σας κατάφερε να λερώσει μέσα χωρίς να το καταλάβετε, δεν έχει νόημα να το σύρετε στον τόπο του εγκλήματος. Είναι πια πολύ αργά. Για να μην εκνευριστείτε (και το στρεσάρετε) σκεφτείτε πως εσείς ευθύνεστε, που δεν το προλάβατε και πως η δικαιολογημένη τιμωρία σας θα είναι ένα ακόμα σφουγγάρισμα. Ας προσέχατε.

• Το κουτάβι δεν μπορεί να συσχετίσει τη συμπεριφορά με την τιμωρία. Βγάζοντάς το έξω τακτικά, από την ΙΔΙΑ πόρτα, προς το ΙΔΙΟ πάντα μέρος, θα μάθει: ΕΔΩ πρέπει να λερώνω και παίρνω και ένα καλό μεζέ για αυτό! Άρα συμφέρει. Κάθε φορά που κατευθύνεται προς τη σωστή πόρτα που οδηγεί στο «σωστό μέρος» για να λερώσει επαινέστε το. Είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να λερώνει μόνο εκεί. Να είστε πάντα προετοιμασμένοι για μερικά ατυχήματα. Κουτάβι δε θέλατε; Ευκαιρία να βελτιώσετε την ικανότητά σας στο σφουγγάρισμα.

Aπό τη Κλέα Μοριανού

Η σωστή βόλτα

Τα τρελά χοροπηδητά όλο ενθουσιασμό που ακολουθούν τη μαγική λέξη «βόλτα» θα έπρεπε να είναι αρκετά, ώστε να κατανοήσουμε όλοι τη σημασία που η βόλτα έχει για ένα σκύλο. Όλοι μας γνωρίζουμε λοιπόν, συνειδητά ή ασυνείδητα, ότι η βόλτα για το σκύλο μας είναι η βασικότερη ανάγκη του - πάνω ακόμα από την αγάπη και την τροφή του - διότι εκπληρώνει το ένστικτο του κυνηγιού. Είναι βασικό να βγαίνει από το σπίτι του ένας σκύλος για πολλούς λόγους:

1. Για να δέχεται ερεθίσματα (καινούργιες μυρωδιές, σκηνές κτλ.) διαφορετικά από αυτά που τον τριγυρίζουν όλη μέρα

2. Για να έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλιά

3. Για να κοινωνικοποιείται με τον έξω κόσμο

4. Να αποκτά αυτοπεποίθηση για να μην αποκτήσει φοβίες

5. Να δουλεύει το μυαλό του

6. Να κάνει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για ένα σκυλί, π.χ να μαρκάρει

7. Να ξεδίνει και να αποβάλει μεγάλη ποσότητα ενέργειας, έτσι ώστε να είναι πιο ήρεμο και ικανοποιημένο στο σπίτι μέσα Και πολλά άλλα... Όσοι δε βγάζουν τα σκυλιά τους τακτικές βόλτες, λοιπόν, τρεις φορές την ημέρα ήδη στερούν πολλά από το σκύλο τους και φτιάχνουν τη βάση για προβληματική συμπεριφορά. Δεν έχει σημασία τι φυλή είναι, τι μέγεθος έχει, αν ζει σε κήπο ή όχι. Κανένα σκυλί δεν πρέπει να περπατάει λιγότερο από μία ώρα την ημέρα. Εδώ δε θα αναλύσουμε μόνο την ανάγκη αυτή, η οποία είναι γνωστή άλλωστε. Θα ασχοληθούμε με το πώς πρέπει να βγαίνει βόλτα ένας σκύλος, έτσι ώστε να επωφεληθεί αυτός αλλά και εσείς όσο γίνεται περισσότερο από αυτήν τη δραστηριότητα. Μια σωστή βόλτα μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη σχέση μεταξύ του σκύλου και του ιδιοκτήτη του. Σε μία βόλτα πρέπει να ασκείται το σώμα του αλλά και το μυαλό του και πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε τους ρόλους μας. Στη βόλτα, λοιπόν... Άνθρωπος ίσων αρχηγός και σκύλος ίσων ακόλουθος. Δηλαδή χρησιμοποιούμε τη βόλτα έτσι ώστε να δηλώσουμε αρχηγία σε όλα τα επίπεδα - κάτι το οποίο είναι μέσα στη φύση του σκύλου και κάτι που το χρειάζεται. Εάν γίνεται με το σωστό τρόπο η βόλτα, το σκυλί σας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υπάκουο και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ισορροπία για εκείνο.

Η βόλτα χωρίζεται σε 3 στάδια:

1. Πριν βγείτε από την εξώπορτα

2. Η κυρίως βόλτα

3. Επιστρέφοντας στο σπίτι

1. Πρίν ξεκινήσει η βόλτα Είναι σημαντικό να είναι το σκυλί ήρεμο και υποταγμένο κατά την τοποθέτηση του λουριού και πριν βγει στον έξω κόσμο. Εάν βγει αλαφιασμένο τότε η βόλτα είναι πιθανό να είναι και αυτή αλαφιασμένη! Ο έλεγχος αποκτάται από την αρχή, πριν το σκυλί γίνει υπερκινητικό και υπερενθουσιώδες. Φροντίστε: - Να είστε ήρεμοι. - Μην τον κουρδίζετε για τη βόλτα του. Απλά σηκωθείτε, πιάστε χαλαρά το λουρί του και πηγαίνετε προς την εξώπορτα χωρίς να δείχνετε ενθουσιασμένοι - χωρίς καν να του μιλάτε. - Εάν πηδάει παντού, περιμένετε να ηρεμήσει, χωρίς να του μιλάτε. - Καθίστε το σκύλο κάτω και περιμένετε πάλι να ηρεμήσει. Δώστε του να καταλάβει: αν δεν ηρεμήσει, δε θα βγει βόλτα. - Βάλτε του το λουρί μόνο αν παραμένει ήρεμος. - Ανοίξτε την πόρτα (ο σκύλος πρέπει να παραμείνει ήρεμος και καθιστός, σε εντολή). - Βάλτε το κολάρο ψηλά στο λαιμό του και περάστε από την έξοδο πρώτοι εσείς. - Το λουρί είναι χαλαρό και εσείς είστε χαλαροί. Εάν προσπαθήσει να σας προσπεράσει τότε κάντε μία διόρθωση με τη φωνή (έναν κοφτό θόρυβο όπως «σσσσσστ» ή «εεε» ή «μή») και ένα ελαφρύ αλλά σίγουρο απότομο τράβηγμα του λουριού προς το μέρος σας.

2. Η βόλτα Η βόλτα είναι ένα ταξίδι. Εμείς ταξιδεύουμε και τα σκυλιά μας είναι συν-ταξιδιώτες, δηλαδή ταξιδεύουν μαζί μας αλλά μόνο διότι εμείς τους το επιτρέπουμε. Η βόλτα δεν είναι απλά για να βγαίνουν, να μυρίζουν παντού και να λερώνουν όπου θέλουν. Έτσι, δε δουλεύει το μυαλό τους κατά τη διάρκειά της. Απλά γίνεται μια υπερφόρτωση πληροφοριών, χωρίς δομή. Η βόλτα πρέπει να είναι ένα είδος άσκησης. Μιας και εμείς ελέγχουμε πλέον τη βόλτα, πρέπει να ελέγχουμε και την κάθε δραστηριότητα κατά τη διάρκειά της. Έτσι: Το πιο σημαντικό πράγμα στη βόλτα δεν είναι η συμπεριφορά του σκύλου αλλά η δικιά σας.

Μόνο άμα η δική σας συμπεριφορά είναι σωστή, θα είναι και του σκύλου σωστή. Πρέπει, λοιπόν, να βγαίνετε στη βόλτα… με ύφος - το ύφος του αρχηγού. Ο αρχηγός έχει τον έλεγχο: είναι πάντα ήρεμος, χαλαρός, σίγουρος για τον εαυτό του και δε φοβάται τίποτα. Μόνο με τέτοιο ύφος θα σας εμπιστευτεί ο σκύλος σας και θα χαλαρώσει τόσο ώστε να σας δώσει τα ινία. Εάν δεν είστε εσείς ο αρχηγός τότε θα γίνει ενστικτωδώς αυτός, και έτσι αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα όπως επιθετικότητες, φοβίες, αμυντικές συμπεριφορές και εμμονές. Image ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ και, πιο σημαντικό ακόμα, ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ή έστω ΝΑ ΤΟΥ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΤΕ (ακόμα και αν δεν το πιστεύετε). Πέστε το με τη γλώσσα του σώματος: Φροντίστε να είστε χαλαροί: χέρια αφημένα στο πλάι και χαλαρά, όχι σφιγμένα. Το κεφάλι ψηλά, το κορμί και οι ώμοι σας ίσιοι και το ύφος σας τέτοιο όπως ενός ηγέτη. Μέσα σας θα λέτε «Εγώ έχω τον έλεγχο» και θα το πιστεύετε όταν το λέτε.

Δεν πρέπει να δείχνετε φόβο ή ανασφάλεια στη βόλτα σας διότι του το μεταδίδετε. Στη βόλτα δεν τον αφήνετε να περπατάει μπροστά σας σε καμία περίπτωση. Ο αρχηγός είναι πάντα πρώτος και η θέση στη βόλτα είναι πολύ σημαντική. Το λουρί θα είναι κοντό και ψηλά στο λαιμό και όταν θα προσπαθεί να σας περάσει θα του κάνετε μία διόρθωση, με τη φωνή και ένα ελαφρύ αλλά σίγουρο απότομο τράβηγμα του λουριού προς το μέρος σας. Δε θα λέτε το όνομα του σκύλου ούτε οτιδήποτε άλλο όταν θα τον διορθώνετε. Οι αρχηγοί μιλούν με το σώμα και την ενέργειά τους και όχι με τις λέξεις. Δε θα τον αφήνετε να κατουράει όπου θέλει. Θα περπατάτε 15 λεπτά και μετά, σε ένα κομμάτι πράσινο, θα μακραίνετε το λουρί δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να ελευθερωθεί. Όταν θα περπατάτε πρέπει να μπαίνει το μυαλό του σκύλου σε αυτόματο μηχανισμό «τώρα ακολουθώ τον αρχηγό μου και μόνο αυτό με ενδιαφέρει». Τίποτα δεν πρέπει να του αποσπά την προσοχή εκείνη την ώρα. Έτσι εξασκείται και το μυαλό του.

3. Επιστρέφοντας σπίτι Η επιστροφή είναι άλλη μία ευκαιρία για να αναδείξουμε την εξουσία μας. Λογικά, μιας και θα έχει κάψει κάμποση ενέργεια κατά τη βόλτα του, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Έτσι: Στην εξώπορτα, πριν μπείτε μέσα, τον βάζετε να καθίσει. Ανοίγετε την πόρτα. Μπαίνετε μέσα, πάντα πρώτοι εσείς και έπειτα εκείνος. Του ζητάτε να καθίσει και του βγάζετε το λουρί του. Τον ελευθερώνετε πλέον . και... Η άσκηση της βόλτας έχει τελειώσει! Εάν βγαίνετε βόλτα με τον παραπάνω τρόπο θα δείτε ότι ο σκύλος σας:

1. Χαίρεται περισσότερο τη βόλτα του.

2. Είναι πιο συγκεντρωμένος.

3. Είναι πιο ήρεμος. 4. Είναι πιο ισορροπημένος, γενικότερα. Όπως βλέπετε, το να είναι ένας σκύλος συνεργάσιμος και εύκολος στη βόλτα δεν είναι θέμα εκπαίδευσης του σκύλου στη βασική υπακοή. Ο καθένας μπορεί να τον κάνει και να χαίρεται τις βόλτες του με το σκύλο του, φτάνει να δει το σκύλο του σαν σκύλο και όχι σαν μικρό ανθρωπάκι ή σαν το μωρό του. Είναι θέμα σκυλίσιας ψυχολογίας! Είναι θέμα ύφους και ενέργειας (Cesar Millan «The Dog Whisperer»). Φυσικά, θα πρέπει να το πάρει απόφαση, επίσης, ότι η ώρα της βόλτας είναι αφιερωμένη στο σκύλο και τη σχέση τους. «Για να χαρεί κανείς ένα σκύλο ολοκληρωτικά δεν πρέπει να μπει στη διαδικασία απλά να τον εκπαιδεύσει να φέρεται σαν άνθρωπος. Το θέμα είναι να δει θετικά το ενδεχόμενο να γίνει ο ίδιος εν μέρει σκύλος»

Edward Hoagland. Marilyn Peters BSc, MSc mIAAWE

Στείρωση

Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε είτε να συμβάλλετε στοπρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων είτε να βοηθήσετε την επίλυσή του. Μην ξεγελάτε τον εαυτό σας με το να νομίζετε ότι, αν βρείτε σπίτια για όλα τα μωρά που θα γεννήσει το κατοικίδιό σας, δε συμβάλλετε στο πρόβλημα των άστεγων κατοικίδιων. Στην πραγματικότητα, αυτό που καταφέρνετε είναι να χάσουν κάποια πιθανά σπίτια τα άλλα κουτάβια και γατάκια που είναι σε λίστα αναμονής.

Μόνο αυτός ο αριθμός υπεύθυνων σπιτιών υπάρχουν και το να βρείτε σπίτι για ένα από τα μωρά του κατοικίδιού σας, αναπόφευκτα καταδικάζει κάποια άλλη γάτα ή σκύλο. Κοιτάξτε στη Xρυσή Eυκαιρία τη στήλη «κατοικίδια» και δείτε πόσα πολλά ζώα αναζητούν ένα σπίτι. Θα βρούνε όλα αυτά σπίτι; Αμφιβάλλουμε. Μη συμβάλετε στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων.

Στειρώστε το κατοικίδιό σας.

Τι είναι η στείρωση; Η στείρωση είναι μία απλή χειρουργική επέμβαση σε ένα θηλυκό ζώο με σκοπό την πρόληψη της εγκυμοσύνης, μέσω της αφαίρεσης των αναπαραγωγικών οργάνων της (ωοθήκες, μήτρα, ωαγωγοί, σάλπιγγες). Η στείρωση ενός αρσενικού ζώου ή ευνουχισμός είναι η χειρουργική αφαίρεση των αναπαραγωγικών αδένων (όρχεις) του. Ποιες αλλαγές στη συμπεριφορά αναμένονται μετά τη στείρωση /ευνουχισμό;

• Τα κατοικίδια γίνονται γενικά, πιο τρυφερά.

• Η διάθεσή τους για παιχνίδι, η φιλικότητα και οι συναναστροφές τους με τους ανθρώπους δεν αλλάζουν.

• Τα σκυλιά δε χάνουν τις ιδιότητες τους, πχ κυνήγι.

• Το ανεπιθύμητο «καβαλίκευμα» μειώνεται κατά 70% στα στειρωμένα σκυλιά.

• Οι σχέσεις μεταξύ των αρσενικών ζώων μπορούν να βελτιωθούν και μειώνονται τα περιστατικά καβγάδων μεταξύ τους.

• Η στείρωση και ο ευνουχισμός μπορούν να αυξήσουν το διάστημα ζωής του κατοικίδιού σας, ενώ παράλληλα, αυξάνουν την ποιότητα της ζωής του!

• Τα στειρωμένα ζώα δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να περιπλανώνται προς αναζήτηση συντρόφου για να ζευγαρώσουν. Αυτό κάνει μικρότερη την πιθανότητα να χάσετε το κατοικίδιό σας, που με τη σειρά του, κάνει μικρότερες τις πιθανότητες το κατοικίδιό σας να εμπλακεί σε κάποιον καβγά, να τραυματιστεί ή να πέσει θύμα βιαιότητας, δηλητηρίασης ή τροχαίου ατυχήματος.

• Στους αρσενικούς μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης προβλημάτων του προστάτη, καρκίνου των όρχεων και περιπρωκτικών όγκων. Με τη στείρωση επίσης, προλαμβάνονται τα αφροδίσια νοσήματα.

• Οι μη στειρωμένοι αρσενικοί γάτοι συνήθως οριοθετούν (μαρκάρουν) την περιοχή τους ψεκάζοντάς τη με τα ούρα τους. Η οσμή είναι φοβερή. Αν στειρωθούν σε μικρή ηλικία, οι αρσενικοί γάτοι σπάνια αναπτύσσουν αυτή τη συνήθεια, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία, συνήθως σταματάνε αυτή τη συνήθεια μέσα σε λίγους μήνες αφότου στειρωθούν.

• Οι αρσενικοί γάτοι είναι λιγότερο πιθανό να τσακώνονται μεταξύ τους, ενώ αποκτούν ένα πιο υγιές τρίχωμα, καθώς περνάνε περισσότερο χρόνο περιποιούμενοι τον εαυτό τους. Μύθοι και εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τη στείρωση. • Μια θηλυκιά γάτα ή σκύλα πρέπει να γεννήσει μια φορά προτού στειρωθεί.

• Αυτό είναι τελείως περιττό και το μόνο που κάνει είναι να συμβάλλει στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων.

• Είναι αφύσικο να στερώ το κατοικίδό μου την ερωτική ζωή και τον έρωτα.

• Όχι! Τα σκυλιά και οι γάτες κάνουν τη διαδικασία του σεξ αποκλειστικά και μόνο για την ικανοποίηση ορμονικών αναγκών και όχι για ευχαρίστηση ή από έρωτα.

• Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία ενός ζώου αφότου στειρωθεί.

• Αντίθετα όπως διαβάσατε παραπάνω, υπάρχουν μόνο οφέλη στην υγεία τους.

• Είναι ενάντια στη φύση.

• Έχουμε ήδη αλλάξει τη φύση με την εξημέρωση των σκύλων και των γατών και τη μετατροπή τους σε κατοικίδια και πρέπει να αποδεχτούμε την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των κατοικίδιων και να διαπορούμε τα κατοικίδιά μας υγιή και ασφαλή. Σίγουρα είναι μεγαλύτερο έγκλημα κατά της φύσης το να απομακρύνουμε μωρά γατάκια και κουτάβια που θηλάζουν ακόμη από τις μητέρες τους και να τα πετάμε σαν σκουπίδια στους σκουπιδοντενεκές ή στη θάλασσα. Η στείρωση θα γίνει αιτία να παχύνει το κατοικίδιό μου; Ένα στειρωμένο κατοικίδιο δεν παχαίνει αν δεν τον ταϊζετε υπερβολικά και του παρέχετε καθημερινά άσκηση. Ο μεταβολισμός του ίσως να επιβραδύνει λίγο, όμως, αυτό που χρειάζεται να κάνετε για να το διατηρήσετε υγιές και σε φόρμα είναι να το ταϊζετε μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείται καθημερινά.

GAWF Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας ζωων

Στα γρήγορα

  • 1
  • 2
  • 3

Δεν αμελούμε τη σωστή και συχνή αποπαρασίτωση του ζώου μας για να είναι υγιές.

Ανδρέας Μπαντουβάς

Ποτέ δε δίνουμε γλυκά στον σκύλο και στη γάτα μας. Προσοχή, στη μαύρη σοκολάτα, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Ανδρέας Μπαντουβάς

Τα στειρωμένα γατιά και κυρίως τα αρσενικά πρέπει να τρώνε ειδική τροφή.

Ανδρέας Μπαντουβάς