Χτύπημα από αυτοκίνητο

Τι πρέπει να κάνετε εάν το κατοικίδιό ζώο σας έχει υποστεί χτύπημα από ένα αυτοκίνητο;


* Σιγουρευτείτε ότι το πεδίο του ατυχήματος είναι ασφαλής πριν κάνετε οτιδήποτε  για να αποτραπεί περαιτέρω τραυματισμός σε σας ή στο κατοικίδιο ζώο σας.   Απομακρύνετε το κατοικίδιο ζώο από το  σημείο που έγινε το ατύχημα .

* Καλέστε τον κτηνίατρό σας και περιγράψτε τη κατάσταση του ζώου - δώστε μια σύντομη περιγραφή για αυτό που έχει συμβεί και τι έχει γίνει. Δώστε το όνομα και τον αριθμό του τηλεφώνου σας και ενεργήστε σύμφωνα με τις συμβουλές του κτηνιάτρου κατοικίδιο ζώο σας θα πρέπει να εξεταστεί από τον κτηνίατρο αμέσως.

* Καλύψτε οποιεσδήποτε υπάρχοντες πληγές με ένα καθαρό ύφασμα και πιέστε με ήπιο τρόπο για  να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία.

* Μην δίνετε στο σκυλί τροφή ή νερό δεδομένου ότι γίνεται χειρότερα και  μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο όταν θα φτάσει στην κτηνιατρική κλινική.

* Κρατήστε το ζεστό για να βοηθήσετε στην αποτροπή του σοκ καλύπτοντας το σκυλί με ένα κάλυμμα ή μια πετσέτα αλλά φροντίστε να μην ζεσταθεί πάρα πολύ .

* Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα τραυματισμένα ζώα είναι φοβισμένα και πονάνε, έτσι μπορούν να σας γρατσουνίσουν(οι γάτες) ή να σας δαγκώσουν(οι σκύλοι), επομένως να τα χειρίζεστε με προσοχή.    Τα σκυλιά που πονάνε ή είναι σοκαρισμένα μπορούν να δαγκώσουν, ειδικά όταν φοβούνται, έτσι δέστε του το στόμα πρόχειρα με κάποιο επίδεσμο ή ταινία πριν το μεταφέρετε . Χρησιμοποιήστε φίμωτρο μόνο ΕΑΝ το ζώο δεν παρουσιάζει δυσκολίες αναπνοής.

* Εάν το ζώο παρουσιάζει δυσκολίες στην αναπνοή, διατηρήστε έναν ανοικτό εναέριο διάδρομο αφαιρώντας του το περιλαίμιο, ανοίξτε του το στόμα και ελέγχετε  για οτιδήποτε που παρεμποδίζει την αναπνοή του.

* Εάν υποψιάζεστε ότι έχει υποστεί τραυματισμό της σπονδυλικής του στήλης ,χρησιμοποιήστε  μια πετσέτα   ως φορείο για να μεταφέρετε το ζώο προς την κτηνιατρική κλινική.  Οι γάτες θα πρέπει να μεταφερθούν με πιο ασφαλές τρόπο.

* Όταν οποιοδήποτε ζώο παθαίνει ένα τροχαίο ατύχημα, να το πάτε πάντα στον κτηνίατρο για έλεγχο διότι μπορεί να είναι πολύ πιο τραυματισμένο από τι σας φαίνεται αρχικά.

* Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα  σας μπορεί να έχει πάθει ένα τροχαίο ατύχημα αλλά δεν είστε βέβαιοι, ελέγξτε τα πόδια της.  Εάν η γάτα σας έχει χτυπηθεί από ένα αυτοκίνητο, τα νύχια της μπορεί να είναι πολύ φαγωμένα ή να λείπουν και τα μαξιλάρια των ποδιών της φαίνονται χτυπημένα.

Στα γρήγορα

  • 1
  • 2
  • 3

Δεν αμελούμε τη σωστή και συχνή αποπαρασίτωση του ζώου μας για να είναι υγιές.

Ανδρέας Μπαντουβάς

Ποτέ δε δίνουμε γλυκά στον σκύλο και στη γάτα μας. Προσοχή, στη μαύρη σοκολάτα, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Ανδρέας Μπαντουβάς

Τα στειρωμένα γατιά και κυρίως τα αρσενικά πρέπει να τρώνε ειδική τροφή.

Ανδρέας Μπαντουβάς